- Nazwa oddziału
- 
                1a - przetwórca mięsa 
- Cykl kształcenia
- 
                        3 
- Języki obce
- 
  
- Przedmioty punktowane
- 
                            obowiązkowe - język polski
- matematyka
 dodatkowe - język obcy nowożytny
 - biologia
 
- Zawody
- 
                            Przetwórca mięsa 
- Opis
- 
                    Szkoła branżowa w zawodzie przetwórca mięsa przygotowuje uczniów do przeprowadzania rozbiórki i wykrawania mięsa zwierząt rzeźnych. Przetwórca mięsa także magazynuje i przygotowuje do dystrybucji mięso. Produkuje, przygotowuje do dystrybucji i magazynuje przetwory mięsne i tłuszczowe. Najważniejsze informacje: - cykl kształcenia 3 lata,
- języki obce: język angielski,
- przedmioty punktowane: język polski,
     matematyka, biologia, język angielski.
 Przetwórca mięsa w ramach zajęć z przedmiotów zawodowych posiądzie umiejętności takie jak: - rozbiór i wykrawanie mięsa,
- magazynowanie i przygotowywanie mięsa do
     dystrybucji,
- wykonywanie prac związanych z produkcją
     przetworów mięsnych i tłuszczowych,
- magazynowanie i przygotowywanie przetworów
     mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji.
 Typowe miejsca pracy to: - ubojnie i zakłady mięsne,
- zakłady gastronomiczne, 
- sklepy mięsne,
- własna działalność gospodarcza w zakresie
     przetwórstwa mięsa.
 Ucząc się tego zawodu będziesz mógł: - brać udział w ciekawych wycieczkach związanych z
     wybranym kierunkiem kształcenia,
- rozwijać swoje zainteresowania w kołach
     zainteresowań i organizacjach szkolnych,
- zdobywać dodatkowe umiejętności uczestnicząc w
     wielu projektach unijnych, jak również innych wspieranych przez różne
     podmioty, działające na rzecz szkoły,
- poznawać, poprzez udział w praktykach, pracę firm
     i instytucji,
- brać udział w wielu ciekawych działaniach, które
     wzbogacą Cię o nowe doświadczenia,
- kontynuować dalsze kształcenie na kwalifikacyjnym
     kursie dla zawodu technik technologii żywności.
 Kwalifikacje i egzaminy: Aby uzyskać kwalifikacje do wykonywania zawodu należy zdać egzamin z zakresu kwalifikacji: SPC.04. - Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych 
- cykl kształcenia 3 lata,