Powiat krotoszyński
Szkoła branżowa I stopnia
Branżowa Szkoła I stopnia nr 2 w Krotoszynie - 1a - przetwórca mięsa
Nazwa oddziału

 1a - przetwórca mięsa

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • biologia

Zawody

 Przetwórca mięsa

Opis

Szkoła branżowa w zawodzie przetwórca mięsa przygotowuje uczniów do przeprowadzania rozbiórki i wykrawania mięsa zwierząt rzeźnych. Przetwórca mięsa także magazynuje i przygotowuje do dystrybucji mięso. Produkuje, przygotowuje do dystrybucji i magazynuje przetwory mięsne i tłuszczowe.

Najważniejsze informacje:

  • cykl kształcenia 3 lata,
  • języki obce: język angielski,
  • przedmioty punktowanejęzyk polski, matematyka, biologia, język angielski.

Przetwórca mięsa w ramach zajęć z przedmiotów zawodowych posiądzie umiejętności takie jak:

  • rozbiór i wykrawanie mięsa,
  • magazynowanie i przygotowywanie mięsa do dystrybucji,
  • wykonywanie prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych,
  • magazynowanie i przygotowywanie przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji.

Typowe miejsca pracy to:

  • ubojnie i zakłady mięsne,
  • zakłady gastronomiczne, 
  • sklepy mięsne,
  • własna działalność gospodarcza w zakresie przetwórstwa mięsa.

Ucząc się tego zawodu będziesz mógł:

  • brać udział w ciekawych wycieczkach związanych z wybranym kierunkiem kształcenia,
  • rozwijać swoje zainteresowania w kołach zainteresowań i organizacjach szkolnych,
  • zdobywać dodatkowe umiejętności uczestnicząc w wielu projektach unijnych, jak również innych wspieranych przez różne podmioty, działające na rzecz szkoły,
  • poznawać, poprzez udział w praktykach, pracę firm i instytucji,
  • brać udział w wielu ciekawych działaniach, które wzbogacą Cię o nowe doświadczenia,
  • kontynuować dalsze kształcenie na kwalifikacyjnym kursie dla zawodu technik technologii żywności.

Kwalifikacje i egzaminy:

Aby uzyskać kwalifikacje do wykonywania zawodu należy zdać egzamin z zakresu kwalifikacji:

SPC.04. - Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych