- Nazwa oddziału
-
1a - przetwórca mięsa
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- biologia
- Zawody
-
Przetwórca mięsa
- Opis
-
Szkoła branżowa w zawodzie przetwórca mięsa przygotowuje uczniów do przeprowadzania rozbiórki i wykrawania mięsa zwierząt rzeźnych. Przetwórca mięsa także magazynuje i przygotowuje do dystrybucji mięso. Produkuje, przygotowuje do dystrybucji i magazynuje przetwory mięsne i tłuszczowe.
Najważniejsze informacje:
- cykl kształcenia 3 lata,
- języki obce: język angielski,
- przedmioty punktowane: język polski,
matematyka, biologia, język angielski.
Przetwórca mięsa w ramach zajęć z przedmiotów zawodowych posiądzie umiejętności takie jak:
- rozbiór i wykrawanie mięsa,
- magazynowanie i przygotowywanie mięsa do
dystrybucji,
- wykonywanie prac związanych z produkcją
przetworów mięsnych i tłuszczowych,
- magazynowanie i przygotowywanie przetworów
mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji.
Typowe miejsca pracy to:
- ubojnie i zakłady mięsne,
- zakłady gastronomiczne,
- sklepy mięsne,
- własna działalność gospodarcza w zakresie
przetwórstwa mięsa.
Ucząc się tego zawodu będziesz mógł:
- brać udział w ciekawych wycieczkach związanych z
wybranym kierunkiem kształcenia,
- rozwijać swoje zainteresowania w kołach
zainteresowań i organizacjach szkolnych,
- zdobywać dodatkowe umiejętności uczestnicząc w
wielu projektach unijnych, jak również innych wspieranych przez różne
podmioty, działające na rzecz szkoły,
- poznawać, poprzez udział w praktykach, pracę firm
i instytucji,
- brać udział w wielu ciekawych działaniach, które
wzbogacą Cię o nowe doświadczenia,
- kontynuować dalsze kształcenie na kwalifikacyjnym
kursie dla zawodu technik technologii żywności.
Kwalifikacje i egzaminy:
Aby uzyskać kwalifikacje do wykonywania zawodu należy zdać egzamin z zakresu kwalifikacji:
SPC.04. - Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
- cykl kształcenia 3 lata,