Powiat konecki
Technikum
Technikum Nr 3 im. Władysława Grabskiego - Gastronomia
Nazwa oddziału

 Gastronomia

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny ,  drugi język obcy nowożytny (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
  • biologia

Przedmioty rozszerzone
  • biologia
  • język angielski
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Technik żywienia i usług gastronomicznych to bardzo atrakcyjny zawód na rynku pracy ze względu na wzrastającą liczbę lokali gastronomicznych i klientów, którzy je odwiedzają.

To świetny wybór ścieżki edukacyjnej dla wszystkich, którzy lubią gotować, układać diety zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, dbać o zadowolenie konsumenta.

Technicy gastronomicy są na bieżąco poszukiwani i zatrudniani w restauracjach, kawiarniach, hotelach, zakładach gastronomicznych, firmach zajmujących się cateringiem i obsługą gastronomiczną imprez okolicznościowych.

Dlaczego technik żywienia i usług gastronomicznych w ZSP nr 3?

  • dwie nowocześnie wyposażone kuchnie,
  • wykwalifikowana kadra,
  • praktyki i staże zawodowe u pracodawców w kraju i zagranicą,
  • obsługa gastronomiczna imprez szkolnych i w środowisku lokalnym,
  • dodatkowe umiejętności w ramach specjalizacji influencera kulinarnego,
  • wycieczki zawodowe do lokali gastronomicznych.

·     Kwalifikacje zawodowe jakie uczeń zdobywa podczas nauki

  • kwalifikacja HGT. 02. Przygotowanie i wydawanie dań
  • kwalifikacja HGT. 12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Uczeń odbywa również 8 tygodniową praktykę zawodową.

Drugi język obcy do wyboru: niemiecki - kontynuacja lub rosyjski od podstaw.