- Nazwa oddziału
-
Gastronomia
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , drugi język obcy nowożytny (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
- biologia
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia
- język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych to bardzo atrakcyjny zawód na rynku pracy ze względu na wzrastającą liczbę lokali gastronomicznych i klientów, którzy je odwiedzają.
To świetny wybór ścieżki edukacyjnej dla wszystkich, którzy lubią gotować, układać diety zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, dbać o zadowolenie konsumenta.
Technicy gastronomicy są na bieżąco poszukiwani i zatrudniani w restauracjach, kawiarniach, hotelach, zakładach gastronomicznych, firmach zajmujących się cateringiem i obsługą gastronomiczną imprez okolicznościowych.
Dlaczego technik żywienia i usług gastronomicznych w ZSP nr 3?
- dwie nowocześnie wyposażone kuchnie,
- wykwalifikowana kadra,
- praktyki i staże zawodowe u pracodawców w kraju i zagranicą,
- obsługa gastronomiczna imprez szkolnych i w środowisku lokalnym,
- dodatkowe umiejętności w ramach specjalizacji influencera kulinarnego,
- wycieczki zawodowe do lokali gastronomicznych.
· Kwalifikacje zawodowe jakie uczeń zdobywa podczas nauki
- kwalifikacja HGT. 02. Przygotowanie i wydawanie dań
- kwalifikacja HGT. 12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Uczeń odbywa również 8 tygodniową praktykę zawodową.
Drugi język obcy do wyboru: niemiecki - kontynuacja lub rosyjski od podstaw.