Powiat jasielski
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia Nr 2 im. Generała Józefa Hallera w Jaśle
Zespół szkół
Adres
Staszica 30 B, 38-200 Jasło
Telefon
13 446 39 74
Fax
13 446 39 74
E-mail
Strona www
Dyrektor
Renata Skórka
Typ placówki
Branżowa Szkoła I stopnia
Zdjęcia
  • z życia szkoły
  • z życia szkoły
  • z życia szkoły
  • z życia szkoły
  • z życia szkoły
  • z życia szkoły
  • z życia szkoły
  • z życia szkoły
  • z życia szkoły
  • z życia szkoły
  • z życia szkoły
  • z życia szkoły
  • z życia szkoły
  • z życia szkoły
  • z życia szkoły
Opis
Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle to szkoła z długoletnia tradycją kształcenia zawodowego. Oferta edukacyjna placówki skierowana jest do młodzieży zainteresowanej zdobywaniem wiedzy i umiejętności z zakresu branży spożywczej, fryzjerskiej, modowej, chłodnictwa i klimatyzacji oraz usługowej.
ATUTY Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych
1. Szkoła jest bazą, na której można budować karierę mistrza!
2. Posiadamy innowacyjne i poszukiwane na rynku pracy kierunki kształcenia,
3. Pracownie szkolne wyposażone według najnowszych standardów europejskich,
4. Finaliści i laureaci w turniejach i konkursach zawodowych szczebla wojewódzkiego i ogólnopolskiego,
5. Kameralna szkoła, przyjazna atmosfera, dobra lokalizacja, a dla zamiejscowych Bursa Międzyszkolna, 
6. Wieloletnie doświadczenie we współpracy z przedsiębiorcami renomowanych firm z terenu powiatu jasielskiego oraz powiatów ościennych,
7. Certyfikat jakości „ Wiarygodna Szkoła ”
8. Możliwości rozwoju zainteresowań, nabywania szlifów zawodowych podczas warsztatów, szkoleń, praktyk, organizowania eventów i innych imprez okolicznościowych,
9. Bezpłatny kurs prawa jazdy dla uczniów kierunku: elektromechanik pojazdów samochodowych, mechanik pojazdów samochodowych.
Oferta
w przygotowaniu
Adres email IODO
iod.edu@powiat.jaslo.pl
Koła zainteresowań
  • Koło fotograficzne
  • Chór szkolny
  • Koło umiejętności cukierniczych
  • Koło fryzjerskie
  • Szkolne Koło Szachowe
  • Szkolne Koło Sportowe
Historia

Historia szkoły sięga XIX wieku. Przed II wojną światową i po jej zakończeniu była w obecnym budynku Zespołu Szkół Nr 2 "Naftówka" odbudowana po zniszczeniach wojennych w 1946 roku z Funduszu Odbudowy Stolicy. Z biegiem lat szkoła rozszerzała ofertę edukacyjną i została przekształcona w Zasadniczą Szkołę Dokształcającą dla młodocianych pracowników zakładów pracy i rzemiosła. 
W roku 1982 został powołany Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 w Jaśle, który dzięki dobrej opinii środowiska oraz kierunkom kształcenia potrzebnym w zakładach pracy i rzemiośle, rozwijał się zwiększając nabór i unowocześniając bazę dydaktyczną do potrzeb prowadzonych zawodów.
Zespół Szkół Zawodowych nr 2 prowadził: zasadniczą szkołę zawodową, zasadniczą szkołę zawodową specjalną, liceum zawodowe, liceum techniczne, technikum na podbudowie szkoły podstawowej i technikum na podbudowie szkoły zasadniczej.
Szkoła jest bardzo dobrze wyposażona w sprzęt i pomoce naukowe i charakteryzuje się wysoką jakością pracy dydaktyczno- wychowawczej. Wielu absolwentów szkół średnich podejmuje nauką w szkołach wyższych, natomiast absolwenci szkoły zasadniczej i technikum są bardzo dobrze przygotowani do zawodu.
Od 1 września 2002 zmieniła się nazwa szkoły na Zespół Szkół nr 2.

Rok szkolny 1982/1983 to nowy rozdział w dziejach szkoły, która prowadzi 24 oddziały Zasadniczej Szkoły Zawodowej ( w zawodach: ślusarz- mechanik, operator ruchowo- przewozowy kolei, krawiec, fryzjer, kucharz, ciastkarz, cukiernik, obuwnik, aparatowy przetwórstwa mleka, fotograf, zegarmistrz, stolarz, kuśnierz, złotnik, monter RTV, elektromechanik pojazdów samochodowych, aparatowy przetwórstwa mięsa), 1 oddział Szkoły Zawodowej Specjalnej, 2 oddziały Technikum Mechanicznego dla pracujących.

Z dniem 1 września 2011 r. szkoła zmieniła nazwę na Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle, zaś szkołom wchodzącym w skład Zespołu zostało nadane imię Generała Józefa Hallera.

Pełne nazwy szkół Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle:
Technikum nr 2 im. Generała Józefa Hallera
Branżowa Szkoła I Stopnia nr 2 im. Generała Józefa Hallera

Współpraca z pracodawcami

Jako szkoła o szerokim profilu usługowym współpracujemy z wieloma pracodawcami na terenie powiatu jasielskiego. Współpraca ta dotyczy:

  • Umożliwienie naszym uczniom zajęć praktycznych dla uczniów szkół branżowych, 
  • Warsztaty, wizyty studyjne oraz wycieczki zawodowe poszerzające wiedzę uczniów z zakresu kształcenia w zawodzie,
  • Przygotowania pracowników młodocianych do pracy w zawodzie,
  • Uczniowie współpracują ze specjalistami, mają kontakt z nowoczesną technologią, obsługują programy, ale także nabierają zawodowego obycia,
  • Przygotowania propozycji programu nauczania zawodu,
  • Uczniowie szkoły branżowej I stopnia, którzy są młodocianymi pracownikami otrzymują comiesięczne wynagrodzenie,
  • Współpraca szkoły z pracodawcą przy organizowaniu egzaminu zawodowego.

Osiągnięcia

Uczniowie co roku biorą udział w licznych  konkursach, olimpiadach i turniejach zawodowych. Wygrywają ogólnopolskie konkursy zawodowe cukiernicze (Najlepszy Uczeń w Zawodzie Cukiernik, konkurs EXPO SWEET). 

Na stronie www.zsuisjaslo.pl fb i TT publikujemy na bieżąco liczne osiągnięcia i sukcesy naszych uczniów.

Dojazd

Szkoła posiada korzystną lokalizację obok dawnego dworca PKS i stacji PKP


Zajęcia pozalekcyjne
  • zajęcia rozwijające zainteresowania i umiejętności podczas warsztatów: fryzjerskich, stylizacji i wizażu, cukierniczych, carvingu, obsługi kelnerskiej i cateringu
  • dodatkowe zajęcia z wizażu i stylizacji paznokci
  • liczne koła przedmiotowe
  • chór szkolny
  • udział młodzieży w akcjach: Szkoła promująca zdrowie, Wolontariat

Każdego roku odpowiadamy na potrzeby i zainteresowania uczniów organizując dla nich odpowiednie formy doskonalenia

Drzwi otwarte

Zapraszamy ósmoklasistów na dni otwarte naszej szkoły w dniach 9 - 12 kwietnia 2024.

W tych dniach organizowane będą zajęcia na pracowniach szkolnych:

  • W wiosnę zakręceni - pracownia fryzjerska
  • Uroda jak pora roku - pracownia stylizacji
  • W laboratorium dzieje się ... - pracownia analizy żywności
  • Monoporcje, ciasta, ciasteczka - pracownia cukiernicza

Ponadto będzie możliwość obejrzenia naszych pracowni szkolnych.

Zakres wiekowy
Uczniowie szkół ponadpodstawowych