- Nazwa oddziału
-
I k (kucharz)
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- historia , biologia , geografia , fizyka (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
Kucharz – zawód znany od wieków i niezbędny, ale do niedawna zwykle pozostający w cieniu. Od paru lat zawód kucharza staje się coraz bardzie doceniany. Dobry kucharz obecnie ma możliwość zostać gwiazdą telewizji.
Profesjonalny kucharz zajmuje się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.
Zawód ten kształtuje umiejętności związane z:
· profesjonalnym sposobem dekoracji potraw;
· sporządzaniem potraw i napojów;
· planowaniem zakupów;
· planowaniem i sporządzaniem kart menu;
· obliczaniem wartości energetycznej i odżywczej produktów;
· poszerzaniem umiejętności języka angielskiego zawodowego;
· współpracą w zespole.
Perspektywa zatrudnienia
· zakłady żywienia zbiorowego, np. stołówki, restauracje, bary, kawiarnie;
· służba zdrowia, np. sanatoria;
· placówki prowadzące żywienie zbiorowe, np. domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, akademiki, pensjonaty, domy wczasowe;
· przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych;
· pracownik mobilnej bazy gastronomicznej, np. lotniczej, kolejowej i morskiej;
· możliwość prowadzenia działalności cateringowej oraz obsługa prywatnych imprez.