- Nazwa oddziału
-
F - Kucharz - mlodociany pracownik
- Liczba miejsc
-
18
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- biologia , geografia , chemia
- Zawody
-
Kucharz
- Dodatkowe wymagania
-
Oświadczenie pracodawcy o zamiarze zawarcia umowy
- Opis
-
Klasa 1F - Kucharz
Okres nauki 3 lataMłodociany pracownik - praktyczna nauka zawodu odbywa się w zakładzie pracy z którym uczeń podpisuje umowę. Za świadczoną pracę:
- klasa I - 1 dzień
- klasa II - 2 dni
- klasa III - 2 dni
młodociany otrzymuje wynagrodzenie
- w pierwszym roku nauki - nie mniej niż 5 proc. przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia,
- w drugim roku nauki - nie mniej niż 6 proc
- w trzecim roku nauki - nie mniej niż 7 proc
Kwalifikacje:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Dodatkowe kwalifikacje i umiejętności:
- kurs barmański
- kurs baristy
Opis zawodu:
Kucharz zajmuje się sporządzaniem potraw, ciast i napojów zgodnie z ustalonymi normami i recepturami oraz opracowywaniem własnych przepisów. Profesjonalny kucharz to znakomity rzemieślnik, a nawet artysta, który dysponuje wiedzą i umiejętnościami niezbędnymi do właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, sposobów podawania dań i dodatków, a także przyrządzania potraw z różnych kultur kulinarnych i dostosowanych do różnych okazji. Jest to zawód wymagający od osób, które go wykonują, talentu kulinarnego i pasji, bowiem tylko one gwarantują odniesienie sukcesu. Kucharz z powołania jest w stanie przygotować posiłki, które będą wyglądały jak dzieła sztuki. Wybitni kucharze są fachowcami znanymi nie tyko w środowisku, ale i w mediach.
Praca zawodowa
Typowymi miejscami pracy kucharza są wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej, restauracje, kawiarnie, bary szybkiej obsługi, punkty małej gastronomii, placówki oświatowe, internaty, stołówki, jadłodajnie, gospody, szpitale, sanatoria, domy wypoczynkowe. Kucharz może być zatrudniony również w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych. W wyniku zdobytego doświadczenia może awansować na stanowisko szefa kuchni.