- Nazwa oddziału
-
CUKIERNIK - PRACOWNIK MŁODOCIANY
- Liczba miejsc
-
15
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- technika
- język obcy nowożytny
- Zawody
-
Cukiernik
- Opis
-
Cukiernik
Kształcenie praktyczne odbywać się będzie w zakładach branżowych- cukierniach przy wsparciu organizacyjnym Cechu Rzemieślników
i Przedsiębiorców w Ostródzie– czas trwania nauki 3 lata
Uczeń zdaje egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie po zakończeniu klasy trzeciej.
kwalifikacja - SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik, po potwierdzeniu kwalifikacji może kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia i uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności.
Możliwości zatrudnienia:
- przedsiębiorstwa branżowe, krajowe i zagraniczne specjalizujące się w produkcji wyrobów cukierniczych
- własna działalność gospodarcza;
- zakłady i firmy branży cukierniczej i spożywczej