- Nazwa oddziału
-
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
- Liczba miejsc
-
24
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- geografia
- Przedmioty rozszerzone
-
- geografia
- język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
SPECJALIZACJA:
BARMAN/BARISTA TRENER DIETETYKI I FITNESSOkres nauki: 5 lat
Kim jest ?
Ocenia i przechowuje żywność, sporządza potrawy i napoje, organizuje produkcję gastronomiczną, planuje i realizuje usługi gastronomiczne. Zna sztukę kulinarną i nowe trendy związane ze "zdrową kuchnią".
Jakie uzyskasz kwalifikacje trakcie nauki w szkole?
K1 – HGT.02.Przygotowywanie i wydawanie dań
K2 – HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Jaką zdobędziesz wiedzę i umiejętności?
Będziesz potrafił:
- Sporządzać potrawy i napoje oraz dekoracje
- Przechowywać i utrwalać żywność
- Organizować żywienie i usługi gastronomiczne
- Stosować receptury gastronomiczne
- Układać i oceniać jadłospisy
- Organizować imprezy okolicznościowe i usługi cateringowe
- Prowadzić własną działalność gospodarczą
- Wykorzystywać nowe techniki i technologie w gastronomii
- Przechowywać i utrwalać żywność
Gdzie do pracy?
Pracę znajdziesz w placówkach żywienia zbiorowego: barach, restauracjach,stołówkach, klubach, pizzeriach, itp. Możesz prowadzić własną działalność cateringową.
O czym powinieneś jeszcze wiedzieć?
W cyklu pięcioletniego kształcenia zawodowego realizowane są przedmioty zawodowe:
- Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
- Wyposażenie i zasady bhp w gastronomii
- Zasady żywienia
- Obsługa konsumenta
- Język obcy – zawodowy
- Pracownia gastronomiczna
- Pracownia planowania żywienia i usług gastronomicznych
- Pracownia obsługi konsumenta
- Warsztaty carvingu
- Warsztaty balistyczne
Praktyka zawodowa:
Klasa II– 4 tygodnie
Klasa III -4 tygodnie
Przedmioty rozszerzone w cyklu kształcenia:
Język angielski
Geografia