Nabór 2025/2026
do Technikum Nr 1
w
Zespole Szkół Zawodowych
i Ogólnokształcących
im. 9 Drezdeńskiej Brygady Artylerii
i Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej
w Morągu
Szczegółowe informacje o zasadach rekrutacji
zawierają dokumenty:
zalacznik-nr-1-do-zarzadzenia_lic._techn._bist.-1.pdf
zarzadzenie-harmonogram-rekrutacji-do-szkol-ponadpodstawowych-2025.2026.pdf
zalacznik-nr-2-do-zarzadzenia_dorosli-1.pdf
Podstawa
prawna:
lUstawa z dnia 14
grudnia 2016 r. Prawo oświatowe (t.j. Dz. U. z 2024 r. poz. 737 ze. zm.) –
dalej u.p.o
lrozporządzenie
Ministra Edukacji Narodowej z dnia 18 listopada2022 r. w sprawie
przeprowadzania postępowania rekrutacyjnego oraz postępowania uzupełniającego
do publicznych przedszkoli, szkół, placówek i centrów (Dz. U. z 2022 r. poz.
2431) oraz Zarządzenie Nr 8 Warmińsko Mazurskiego Kuratora Oświaty z dnia 30
stycznia 2023r. w sprawie określenia terminów przeprowadzenia postępowania
rekrutacyjnego i postępowania uzupełniającego, w tym terminów składania
dokumentów, na rok szkolny 2025/2026 na terenie województwa
warmińsko-mazurskiego.
OFERTA EDUKACYJNA 2024/2025
Ukończenie technikum
pozwala uzyskać świadectwo
ukończenia szkoły średniej, świadectwa potwierdzające kwalifikację w zawodzie
(osobne świadectwo dla każdej kwalifikacji) po zdanym egzaminie - dyplom
technika, świadectwo dojrzałości.
Dzięki zajęciom praktycznym, dodatkowym kursom i obowiązkowym praktykom będziesz świetnie przygotowany do rozpoczęcia pracy. Po ukończeniu technikum będziesz idealnym pracownikiem, bo pracodawcy szukają osób młodych z doświadczeniem i coraz chętniej inwestują w ich rozwój. W technikum kształcimy uczniów na przedmiotach ogólnokształcących i zawodowych. Praktyczna nauka zawodu odbywa się u pracodawców, a chętni mogą wyjeżdżać na zagraniczne miesięczne staże.
PROWADZIMY NABÓR DO KLAS
Technik hotelarstwa
Zapewniamy kształcenie umiejętności związanych z fachową i
kompleksową obsługą gości. Technik hotelarstwa organizuje usługi hotelarskie
nabywając umiejętności w zakresie planowania i realizacji usług w recepcji i
dziale służby pięter, przygotowuje oferty i prowadzi sprzedaż usług
hotelarskich, prowadzi korespondencję oraz biegle posługuje się językiem obcym
w zakresie słownictwa zawodowego.
Absolwent będzie przygotowany do podjęcia pracy w obiektach
hotelarskich na całym świecie tj. hotelach , motelach, pensjonatach, Resortach
SPA & Wellness; w ruchomej bazie hotelarskiej na promach i statkach
pasażerskich oraz samolotach, jako rezydent turystyczny w hotelach na całym
świecie, w organach administracji samorządowej, branżowych organizacjach
turystycznych i hotelarskich. Ukończenie technikum pozwala na prowadzenie
własnej działalności gospodarczej, w tym agroturystyki. To zawód dla kreatywnych,
komunikatywnych, operatywnych i życzliwych. Daje możliwości rozwoju osobistego
i zwiedzania świata.
Uczniowie podczas nauki zdobywają kursy i kwalifikacje zawodowe:
HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
HGT.06. Realizacja usług w recepcji
rozszerzenia: geografia, język angielski,
przedmioty z których będą przeliczane oceny na punkty podczas rekrutacji:język polski, matematyka, język obcy, geografia
Technik
żywienia i usług gastronomicznych
Zdobędziesz umiejętność organizacji pracy w zakresie produkcji
gastronomicznej i obsługi konsumentów. Poznasz zasady układania jadłospisów i
zestawów potraw oraz prowadzenia dokumentacji rachunkowej zakładu
gastronomicznego. To zawód dla komunikatywnych, odpowiedzialnych, mających
predyspozycje do kierowania zespołem i posiadających wysoką kulturę osobistą.
Ukończenia technikum daje możliwość podjęcia pracy
jako szef kuchni, kucharz, menadżer zakładu gastronomicznego, kierownik do
spraw żywienia, organizator imprez okolicznościowych, pracownik firmy
cateringowej, doradcy w zakresie prawidłowego żywienia, pracownik ruchomej bazy
gastronomicznej lotniczej, morskiej i kolejowej, daje możliwość prowadzenia
własnej działalności gospodarczej.
Uczniowie podczas nauki zdobywają kursy i kwalifikacje zawodowe:
HGT.02.Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12.Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
rozszerzenia: biologia, język angielski,
przedmioty z których
będą przeliczane oceny na punkty podczas rekrutacji:
język polski, matematyka, język obcy, biologia
Technik logistyk
Technik logistyk zajmuje
się planowaniem, organizowaniem, kierowaniem i kontrolowaniem przemieszczania
towarów od producenta do konsumenta oraz wykorzystaniem informacji płynących z
rynku w celu optymalizacji korzyści wynikających z wymiany towarowej dla
wszystkich uczestników tej wymiany. Technik logistyk powinien dostarczyć towar zgodnie z zamówieniem klienta oraz
optymalizować koszty, aby właściwie prowadzić współpracę z klientami. Do
podstawowych zadań należy również wybór procedury zakupów oraz wybór dostawców
i towarów. Technik logistyk analizuje
stan zakupów i nimi zarządza, obsługuje zamówienia i organizuje transport,
wykorzystując w tym celu systemy informatyczne. Aby realizować stawiane przed
nim zadania, musi posiadać szeroką wiedzę z zakresu planowania, finansów,
marketingu, transportu i dystrybucji, analizy finansowej i ekonomicznej oraz
prawa krajowego i międzynarodowego w zakresie objętym jego działaniem.
Jako posiadacz dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w
zawodzie będziesz bez trudu mógł/a:
· dokonać wyboru dostawców towarów na podstawie określonych wymagań
· przyjmować i kompletować zamówienia usług logistycznych
· dobierać środki do załadunku i rozładunku towarów
· dobierać środki transportu
· dobierać opakowania jednostkowe i transportowe
· obliczać ilość miejsca potrzebną do składowania towarów
· przygotowywać taryfy przewozowe, spedycyjne i ustalać należności
za usługi logistyczne: kosztów transportu, magazynowania i usług logistycznych
· sporządzać dokumenty logistyczne,
· zawierać umowy sprzedaży usług logistycznych
· prowadzić rozliczenia i rachunki ze spedytorami, klientami
krajowymi i zagranicznymi
· analizować koszty dostawy i magazynowania
·
organizować przyjęcia i
wydania towarów z magazynu
Uczniowie podczas nauki zdobywają kursy i kwalifikacje zawodowe:
SPL.01. Obsługa
magazynów
SPL.04. Organizacja transportu
rozszerzenia: geografia, język
angielski
przedmioty z których będą przeliczane oceny na punkty podczas rekrutacji:język polski, matematyka, język obcy, geografia
Technik handlowiec
Kształcenie w zawodzie technik handlowiec pozwoli przygotować
absolwentów do pracy w
działach handlowych podmiotów gospodarczych, w firmach handlowych, w
instytucjach promocji i marketingu, do prowadzenia własnej działalności
gospodarczej w branży handlowo-marketingowej.
Uczniowie podczas nauki zdobywają kursy i kwalifikacje zawodowe:
K1 - HAN.01. Prowadzenie
sprzedaży – absolwent
K2 - HAN.02. Prowadzenie działań handlowych – absolwent
rozszerzenia: geografia, język angielski
przedmioty z których
będą przeliczane oceny na punkty podczas rekrutacji: język polski, matematyka, język obcy, geografia
HARMONOGRAM
postępowania rekrutacyjnego
19 maja–18 czerwca 2025r.(do godz. 15:00)–złożenie wniosku o przyjęcie do wybranej szkoły (wygenerowanego
z systemu naboru elektronicznego)
do 7 lipca 2025r.(do godz. 12:00)–uzupełnienie wniosku o
świadectwo ukończenia szkoły podstawowej i zaświadczenie o wynikach egzaminu
ósmoklasisty
do 8 lipca 2025r.–weryfikacja
przez komisję rekrutacyjną wniosków o przyjęcie do szkoły ponadpodstawowej i
dokumentów potwierdzających spełnianie przez kandydata warunków poświadczonych
w oświadczeniach, w tym dokonanie przez przewodniczącego komisji rekrutacyjnej
czynności związanych z ustaleniem tych okoliczności.
9 lipca 2025r.–podanie
do publicznej wiadomości przez komisję rekrutacyjną listy kandydatów
zakwalifikowanych i kandydatów niezakwalifikowanych
do 10 lipca 2025r.–wydanie
przez szkołę prowadzącą kształcenie zawodowe skierowanie na badania lekarskie
od 20 czerwca–14 lipca 2025r.(do godz. 15:00)–potwierdzenie przez rodzica woli przyjęcia w postaci
przedłożenia oryginału świadectwa ukończenia
szkoły podstawowej i oryginału
zaświadczenia o wynikach egzaminu ósmoklasisty, (o ile nie zostały one
złożone w uzupełnieniu wniosku o przyjęcie do szkoły),
15 lipca 2025r.(do godz. 10:00)–podanie do publicznej wiadomości przez komisję rekrutacyjną
listy kandydatów przyjętych i kandydatów nieprzyjętych do szkoły
Dokumenty, które należy złożyć do szkoły pierwszego wyboru
·wypełniony wniosek o przyjęcie do szkoły (wygenerowany z systemu
naboru elektronicznego)
·oryginał lub kopia (potwierdzona przez dyrektora) świadectwa
ukończenia szkoły podstawowej oraz zaświadczenia o wynikach egzaminu
ósmoklasisty
·karta zdrowia
·dwa zdjęcia legitymacyjne
·dodatkowe posiadane dokumenty (orzeczenie/opinia poradni
psychologiczno-pedagogicznej)
Kandydaci muszą dostarczyć zaświadczenie lekarskie o braku
przeciwwskazań zdrowotnych do kształcenia w określonym zawodzie. Dokumenty
należy składać w
sekretariacie szkoły ul. Kujawska1 Morąg.
Szkoła istnieje od 1947 roku, powołana do życia zarządzeniem Mazurskiego Kuratorium Okręgu Szkolnego w Olsztynie Nr 13311/47 z dnia 15 marca 1947 roku.
więcej http://strona.zszio.webd.pl/index.php/category/o-szkole/historia/
W zależności od Waszych oczekiwań :)
wolontariat, koła wokalne, sportowe, plastyczne, turystyki rowerowej, historyczne, językowe etc.
Zajęcia pozalekcyjne organizujemy po zbadaniu potrzeb uczniów
np. Koło wokalne, sportowe, plastyczne, turystyki rowerowej, historyczne, językowe etc.
Na wysoką jakość kształcenia zawodowego wpływa efektywna współpraca szkół z pracodawcami. Zarówno w szkole, jak i w zakładach pracy młodzi ludzie zdobywają wiedzę, umiejętności i doświadczenie niezbędne do funkcjonowania na rynku pracy. Ta współpraca jest korzystna dla każdej ze stron. Szkoła zawodowa kształci młodych ludzi, którzy po opuszczeniu jej murów powinni dobrze poruszać się na rynku pracy. Uczniowie powinni być wyposażeni zarówno w wiedzę i umiejętności z zakresu zawodu, którego się uczą, ale także w szereg innych ważnych z punktu widzenia pracodawcy, umiejętności. Pracodawcy mogą także wspierać kształcenie ogólne i podejmować szereg działań z zakresu promocji określonej branży, zawodu czy przedsiębiorstwa wśród społeczności lokalnej.
Korzyści wynikające ze współpracy:
podnoszenie poziomu praktycznej nauki zawodu, w tym praktyk zawodowych,
popularyzowanie zawodów niezbędnych dla lokalnego rynku pracy (np. w ramach dni otwartych, organizowanie wycieczek zawodoznawczych, praktyk, staży dla uczniów i nauczycieli),
pomoc w doskonaleniu nauczycieli przedmiotów zawodowych,
współorganizowanie konferencji poświęconych kształceniu zawodowemu,
umożliwianie odbywania stażów absolwenckich,
informowanie o trendach społecznych, gospodarczych i technologicznych oraz dostosowywanie oferty kształcenia zawodowego do potrzeb stale zmieniającego się rynku pracy,
inicjowanie, kreowanie i wdrażanie zawodowych projektów edukacyjnych,
wspieranie transferu wiedzy i doświadczenia pomiędzy partnerami,
podejmowanie działań zmierzających do tworzenia i właściwego wyposażenia ośrodków egzaminacyjnych,
udział w organizowaniu dodatkowych zajęć i kursów w formach pozaszkolnych dla uczniów klas szkół zawodowych w celu zwiększenia szansy ich zatrudnienia po ukończeniu szkoły,
podejmowanie inicjatyw służących podnoszeniu umiejętności posługiwania się językami obcymi przez uczniów i nauczycieli,
współorganizowanie przedsięwzięć motywujących uczniów do rozwijania kompetencji zawodowych m. in. konkursów, quizów.
http://zszio.webd.pl/pliki/pracodawcy_w_t.pdf