- Nazwa oddziału
-
TŻP-tech.technol.żywn.
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- chemia
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
geografia
biologia
chemia
- Zawody
-
Technik technologii żywności
- Opis
-
Technik technologii żywności (Technikum nr 2)
Absolwent uzyskuje wiedzę z zakresu technologii żywności (przetwórstwo zbóż, roślin, mięsa, mleka), mikrobiologii żywności, analizy żywności, marketingu i zarządzania firmą.
Przedmioty rozszerzone ogólnokształcące realizowane w trakcie nauki: do wyboru jeden spośród trzech: chemia/biologia/geografia.
Technik technologii żywności może pracować w przedsiębiorstwach produkcyjnych przetwórstwa spożywczego, instytucjach prowadzących badanie i ocenę żywności, handel artykułami spożywczymi, a także przechowywanie i dystrybucję żywności.
Pracownie: technologii żywności, mikrobiologii, przedsiębiorczości, laboratorium analityczne, przedsiębiorczości, zajęcia praktyczne w zakładach przetwórczych przemysłu spożywczego; kursy: kucharza małej gastronomii, agroturystyki