- Nazwa oddziału
-
technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- geografia
- biologia
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Jeśli chciałbyś związać swoją przyszłość z żywnością, zawód technika żywienia i usług gastronomicznych jest dla Ciebie. Dzięki wiedzy zdobytej podczas zajęć założysz własną restaurację czy firmę cateringową, nauczysz się wszystkiego o procesach przetwarzania żywności i maszynach wykorzystywanych w gastronomii. Posiądziesz wiedzę o procesie przygotowywania potraw i planowaniu diety. Zyskasz doświadczenie w obsłudze urządzeń przetwórstwa żywieniowego oraz nauczysz się np. aranżacji nakryć stołu. Nauczysz się także wszystkiego, co wiedzieć trzeba o gotowaniu, a co najważniejsze, będziesz miała/miał okazję zrealizować swoje pomysły w naszych pracowniach gastronomicznych, w których gotujemy, smakujemy i uczymy się od siebie.
Zajęcia praktyczne realizowane są w nowoczesnej formule łączącej teorię z praktyką. Uczniowie mają możliwość wzięcia udziału w organizowanych przez szkołę kursach specjalistycznych (np. baristy, carvingu) oraz wyjazdach zawodowych. Zapewniamy samodzielne stanowiska pracy, małe grupy zajęciowe i bardzo dobre przygotowanie do egzaminów zawodowych.
Do oddziału nie mogą kandydować osoby z orzeczeniem o niepełnosprawności w stopniu lekkim.