- Nazwa oddziału
-
1Kp - kucharz
- Liczba miejsc
-
30
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- geografia
- język obcy nowożytny
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
Klasa 3-letniej branżowej szkoły I stopnia na podbudowie szkoły podstawowej w zawodzie kucharz.
Kucharz to zawód z pasją. W dzisiejszych czasach praca kucharza nie polega już na gotowaniu, ale na eksperymentowaniu, łączeniu ze sobą coraz to nowych smaków i nadawania nowego wymiaru klasycznym przepisom. Dzisiaj kucharz to kreator smaku, kreator restauracji, bo tam gdzie jest dobre jedzenie, są i goście. Kucharze biorą udział w konkursach, telewizyjnych show, piszą książki, prowadzą blogi, stają się osobami medialnymi. Ponadto oferujemy zajęcia, podczas których uczeń zdobędzie podstawy obsługi konsumenta oraz zajęcia z elementami nowoczesnej kuchni molekularnej. Kształcenie w zawodzie trwa 3 lata. Nauka kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie oraz uzyskaniem dyplomu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie kucharz. Przygotowanie praktyczne uczniowie zdobywają podczas zajęć w nowoczesnych pracowniach znajdujących się w Centrum Edukacji Zawodowej lub w zakładach pracy współpracujących ze szkoła.