- Nazwa oddziału
-
technik żywienia i usług gastronomicznych TŻ (sp)
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia
- język obcy nowożytny
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Zawód ten w sposób profesjonalny pozwoli fachowo i merytorycznie przygotować młodzież do wykonywania prac, zarówno w kuchni na stanowisku kucharza, jak i
doradcy
żywieniowego potrafiącego zaplanować, opracować i wdrożyć dietę oraz kelnera obsługującego właściwie i rzetelnie gości.
Absolwent szkoły zostanie przygotowany do: oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania; sporządzania oraz wydawania potraw; planowania i oceny
żywienia; organizowania produkcji gastronomicznej; planowania i realizacji usług gastronomicznych,
Kierunek daje możliwość kontynuowania nauki na studiach wyższych ze szczególnym uwzględnieniem wydziałów technologii żywności akademii rolniczych lub na
kierunkach
pokrewnych.