Łomża
Technikum
Technikum Nr 4 - technik żywienia i usług gastronomicznych TŻ (sp)
Nazwa oddziału

 technik żywienia i usług gastronomicznych TŻ (sp)

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • biologia
  • język obcy nowożytny

Przedmioty rozszerzone
  • biologia
  • język obcy nowożytny
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Zawód ten w sposób profesjonalny pozwoli fachowo i merytorycznie przygotować młodzież do wykonywania prac, zarówno w kuchni na stanowisku kucharza, jak i
doradcy
żywieniowego potrafiącego zaplanować, opracować i wdrożyć dietę oraz kelnera obsługującego właściwie i rzetelnie gości.
Absolwent szkoły zostanie przygotowany do: oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania; sporządzania oraz wydawania potraw; planowania i oceny
żywienia; organizowania produkcji gastronomicznej; planowania i realizacji usług gastronomicznych,
Kierunek daje możliwość kontynuowania nauki na studiach wyższych ze szczególnym uwzględnieniem wydziałów technologii żywności akademii rolniczych lub na
kierunkach
pokrewnych.