Łomża
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła 1 Stopnia - 1 przetwórca mięsa (p)
Nazwa oddziału

 1 przetwórca mięsa (p)

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • chemia
  • język obcy nowożytny

Zawody

 Przetwórca mięsa

Opis

Jeden z najbardziej poszukiwanych zawodów na terenie kraju jak i poza jego granicami. Co roku branża zatrudnia 2-3 tys. osób. Na stanowisku wędliniarza mogą pracować są zarówno kobiety jak i mężczyźni posiadający badania sanepidowskie. 
Nowoczesna technologia stosowana w szeroko rozumianym przetwórstwie mięsnym, w przechowywaniu i spedycji półproduktów i wyrobów gotowych do handlu daje szerokie możliwości rozwoju zawodowego.
Do zadań zawodowych wędliniarza należą:
dokonywania rozbioru tusz zwierząt rzeźnych oraz wykrawania mięsa,
magazynowania i przygotowywania mięsa do dystrybucji,
obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie mięsa,
wykonywania prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych,
magazynowania i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji.