- Nazwa oddziału
-
1 przetwórca mięsa (p)
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- chemia
- język obcy nowożytny
- Zawody
-
Przetwórca mięsa
- Opis
-
Jeden z najbardziej poszukiwanych zawodów na terenie kraju jak i poza jego granicami. Co roku branża zatrudnia 2-3 tys. osób. Na stanowisku wędliniarza mogą pracować są zarówno kobiety jak i mężczyźni posiadający badania sanepidowskie.
Nowoczesna technologia stosowana w szeroko rozumianym przetwórstwie mięsnym, w przechowywaniu i spedycji półproduktów i wyrobów gotowych do handlu daje szerokie możliwości rozwoju zawodowego.
Do zadań zawodowych wędliniarza należą:
dokonywania rozbioru tusz zwierząt rzeźnych oraz wykrawania mięsa,
magazynowania i przygotowywania mięsa do dystrybucji,
obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie mięsa,
wykonywania prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych,
magazynowania i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji.