Łódź
Technikum
Technikum nr 6 - 1tb2 Technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności
Nazwa oddziału

 1tb2 Technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • biologia

Przedmioty rozszerzone
  • język angielski
Zawody

 Technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności

Opis

Technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności to zawód dla zainteresowanych badaniem żywności, sprawdzaniem jej składu, wykrywaniem substancji niebezpiecznych, określaniem liczby drobnoustrojów oraz oceną cech organoleptycznych. 

Uczniowie poznają procesy produkcji i dystrybucji żywności, z uwzględnieniem kontroli jakości oraz przewidywania i eliminowania zagrożeń dla jakości na każdym etapie produkcyjnym, z magazynowaniem i transportem włącznie. Nauczą się pobierać próbki i wykonywać badania laboratoryjne oraz opracowywać elementy dokumentacji systemów jakości i przygotować zakład do ich wdrożenia oraz audytu. Kształcenie według autorskiego, innowacyjnego programu nauczania, pod opieką Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej pozwoli uczniom uzyskać kwalifikacje oczekiwane od średniej kadry technicznej branży spożywczej. Czekają na ciebie atrakcyjne miejsca pracy:

  • Instytucje i laboratoria badające jakość żywności;
  • Zakłady produkujące żywność, centra dystrybucyjne, hurtownie.

Będziesz przygotowany również do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Nauka trwa pięć lat po szkole podstawowej. Uczniowie są przygotowywani do egzaminu maturalnego oraz egzaminów zawodowych.

Przebieg nauki

Nauka odbywa się w bardzo dobrze wyposażonych pracowniach szkolnych. Wiadomości i umiejętności zdobyte w szkole uczniowie pogłębiają i uzupełniają podczas zajęć zakładach produkcyjnych (dział produkcji oraz laboratorium), centrach handlowych oraz laboratoriach Politechniki Łódzkiej.

Program nauczania obejmuje:

  • przedmioty ogólnokształcące, w tym: dwa języki obce – język angielski - w zakresie rozszerzonym oraz język niemiecki;
  • przedmioty zawodowe realizowane w formie kształcenia modułowego, obejmującego towaroznawstwo i ogólną technologię żywności, podstawy techniki, mikrobiologię, analizę żywności, wdrażanie i dokumentowanie systemów zarządzania jakością, działalność przedsiębiorstwa spożywczego oraz język obcy zawodowy. 


Praktyki zawodowe

Praktyki zawodowe zaplanowano w klasie drugiej (cztery tygodnie) i w klasie czwartej (cztery tygodnie). W trakcie ich trwania uczniowie weryfikują swoją wiedzę nabytą podczas zajęć szkolnych oraz zdobywają nowe wiadomości i umiejętności zawodowe w rzeczywistych warunkach zakładu pracy. 


Egzaminy

  • w klasie trzeciej – egzamin zawodowy z zakresu kwalifikacji SPC.XX Produkcja i dystrybucja wyrobów spożywczych;
  • w klasie piątej – egzamin zawodowy z kwalifikacji SPC.YY Badanie jakości i zapewnienie bezpieczeństwa żywności.

Po zdaniu każdego egzaminu uczeń otrzymuje certyfikat danej kwalifikacji.
Po zdaniu obu egzaminów i ukończeniu szkoły, absolwenci uzyskują tytuł technika kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności.

Po ukończeniu ostatniej klasy uczniowie przystępują do egzaminu maturalnego.


Możliwość kariery po ukończeniu szkoły: 

  • pracować w laboratoriach zakładowych oraz laboratoriach badawczych żywności, jako laborant, w zakładach produkujących żywność jako asystent technologa w zakresie organizowania i nadzorowania produkcji; w małych zakładach produkcyjnych jako pracownik odpowiedzialny za wdrożenie i nadzorowanie systemu HACCP; w hurtowniach, centrach dystrybucji, firmach specjalizujących się w handlu żywnością jako pracownik ds. nadzorowania jakości i bezpieczeństwa żywności;
  • po uzyskaniu certyfikatu możesz zostać specjalistą ds. jakości oraz audytorem wewnętrznym;
  • prowadzić własną firmę branży spożywczej;
  • kontynuować naukę na wyższej uczelni.