Łódź
Technikum
Technikum nr 6 - 1tc Technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą z elementami dietetyki sportowej
Nazwa oddziału

 1tc Technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą z elementami dietetyki sportowej

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • biologia

Przedmioty rozszerzone
  • język angielski
Zawody

 Technik technologii żywności

Opis

  • Technik technologii żywności to zawód dla zainteresowanych produkcją żywności i jej jakością, dający bardzo szerokie możliwości zatrudnienia. Uczniowie poznają zarówno nowoczesne jak i tradycyjne techniki i technologie produkcji żywności, zasady zdrowego odżywiania, metody badania oraz sposoby zapewnienia najwyższych standardów jakości żywności. Innowacja pedagogiczna pozwali uczniom na poszerzenie swojej wiedzy w zakresie zasad żywienia, przeliczania wartości odżywczej i energetycznej jadłospisów. Dodatkowe zajęcia wychowania fizycznego są nieodzownym elementem połączenia wiedzy teoretycznej z praktyczną dotyczącą zdrowego stylu życia.

    Przebieg nauki

    Nauka odbywa się w bardzo dobrze wyposażonych pracowniach szkolnych. Wiadomości i umiejętności zdobyte w szkole uczniowie pogłębiają podczas wycieczek do zakładów produkcyjnych oraz zajęć w laboratoriach Politechniki Łódzkiej.

    Program nauczania obejmuje:

    • przedmioty ogólnokształcące, w tym dwa języki obce – język angielski - w zakresie rozszerzonym oraz język niemiecki,
    • przedmioty zawodowe realizowane w formie kształcenia modułowego, obejmującego towaroznawstwo i technologię żywności, wytwarzanie i dekorowanie wyrobów cukierniczych, podstawy techniki, mikrobiologię, analizę żywności, działalność przedsiębiorstwa spożywczego oraz język obcy zawodowy. 


    Praktyki zawodowe

    W klasie drugiej i czwartej uczniowie odbywają praktyki zawodowe, łącznie 8 tygodni. W trakcie ich trwania weryfikują swoją wiedzę nabytą podczas zajęć szkolnych oraz zdobywają nowe wiadomości i umiejętności zawodowe w rzeczywistych warunkach zakładu pracy.  

    Egzaminy

    • pod koniec klasy trzeciej – egzamin potwierdzający kwalifikację SPC.01 „Produkcja wyrobów cukierniczych”.
    • pod koniec pierwszego półrocza klasy piątej – egzamin potwierdzający kwalifikację SPC.07 „Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych”

    Po zdaniu obu egzaminów i ukończeniu szkoły, absolwenci uzyskują tytuł technika technologii żywności.

    • Po ukończeniu klasy piątej uczniowie przystępują do egzaminu maturalnego. 


    Możliwości kariery po ukończeniu szkoły:

    • atrakcyjna praca zarówno w cukierniach i działach deserowni w restauracjach, hotelach, kawiarniach jak i w nowoczesnych zakładach produkujących żywność - jako technolog, menadżer lub pracownik laboratorium,
    • innowacja pedagogiczna pozwoli nabyć umiejętności potrzebne dla trenera personalnego
    • prowadzenie własnej firmy branży spożywczej,
    • kontynuowanie nauki na wyższej uczelni.