- Nazwa oddziału
-
1a_2 operator
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- technika
- plastyka
- Zawody
-
Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego
- Opis
-
Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego to zawód dla osób otwartych na nowości techniczne, chcących poznawać metody produkcji żywności z wykorzystaniem nowoczesnych technik i technologii. W trakcie nauki uczniowie zdobędą umiejętności wykorzystania maszyn i urządzeń do wytwarzania produktów wybranej branży przemysłu spożywczego, np. przemysłowa produkcja pieczywa, wędlin, wyrobów mleczarskich. Nauczą się obsługiwać nowoczesne urządzenia i zautomatyzowane linie technologiczne, korzystać z dokumentacji technicznej i technologicznej oraz specjalistycznych programów komputerowych.
Przebieg nauki
Nauka trwa 3 lata. Program nauczania obejmuje:
- przedmioty ogólnokształcące zgodne z programem nauczania w branżowej szkole I stopnia;
- przedmioty zawodowe związane z techniką i technologią przetwórstwa spożywczego – produkcją żywności z ukierunkowaniem na wyroby spożywcze charakterystyczne dla danej branży przemysłu spożywczego oraz język obcy zawodowy. Przedmioty zawodowe prowadzone są w formie zajęć teoretycznych i praktycznych. Zajęcia teoretyczne prowadzone są w szkole.
W I i II klasie uczniowie przez trzy dni w tygodniu odbywają zajęcia w szkole, przez dwa dni zajęcia praktyczne w zakładzie pracy; w III klasie nauka w szkole to dwa dni, zajęcia praktyczne – trzy dni. Kształcenie praktyczne (zajęcia praktyczne) odbywają się w nowoczesnych zakładach przetwórstwa spożywczego.
Egzaminy
Pod koniec klasy trzeciej uczniowie przystępują do egzaminu zawodowego z zakresu kwalifikacji „Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń”. Po zdaniu egzaminu, otrzymują certyfikaty kwalifikacji zawodowej wydawane przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną. Osoby, które zdadzą egzamin zawodowy i ukończą szkołę, otrzymają dyplom w zawodzie operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego.
A po ukończeniu szkoły możesz…
- pracować w nowoczesnych zakładach spożywczych, w działach produkcyjnych hiper- i supermarketów, w firmach zajmujących się przechowywaniem i dystrybucją żywności, zakładach produkujących półprodukty spożywcze;
- kontynuować naukę w 2-letniej Branżowej Szkole II Stopnia, po ukończeniu której możesz uzyskać tytuł technika technologii żywności oraz zdać maturę;
- prowadzić własną firmę.