Łódź
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I Stopnia nr 6 - 1a_1; 1b_1 cukiernik
Nazwa oddziału

 1a_1; 1b_1 cukiernik

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • technika
  • plastyka

Zawody

 Cukiernik

Opis

Cukiernik to zawód dla osób zainteresowanych wytwarzaniem ciast, ciastek, tortów, deserów. W trakcie nauki uczniowie zdobędą wiedzę i umiejętności niezbędne do wytwarzania wyrobów cukierniczych na co dzień i na różne okazje. Wyroby te oprócz dobrego smaku, muszą charakteryzować się odpowiednim wyglądem, dlatego bardzo ważnym elementem nauki jest ich wykańczanie i dekorowanie. Dobry cukiernik musi posiadać wyobraźnię i zdolności manualne, aby realizować swoje autorskie pomysły.

 Przebieg nauki

 Nauka trwa 3 lata. Program nauczania obejmuje:

  •  przedmioty ogólnokształcące zgodne z programem nauczania w szkole branżowej I stopnia,
  • przedmioty zawodowe związane z techniką i technologią produkcji cukierniczej, dekorowaniem wyrobów cukierniczych, przygotowaniem do prowadzenia działalności gospodarczej oraz język obcy zawodowy. Przedmioty zawodowe prowadzone są w formie zajęć teoretycznych i praktycznych. Zajęcia teoretyczne prowadzone są w szkole. Uczniowie mają możliwość wykonywać ćwiczenia z zakresu technologii i dekoratorstwa cukierniczego w pracowniach szkolnych, wyposażonych w profesjonalny sprzęt cukierniczy.

W I i II klasie uczniowie przez trzy dni w tygodniu odbywają zajęcia w szkole, przez dwa dni zajęcia praktyczne w zakładzie pracy; w III klasie nauka w szkole to dwa dni, zajęcia praktyczne – trzy dni. Kształcenie praktyczne (zajęcia praktyczne) odbywają się w renomowanych zakładach cukierniczych. Są to firmy od lat współpracujące ze szkołą, głównie rzemieślnicze. Na czas nauki uczeń zawiera umowę z wybranym przez siebie pracodawcą, u którego będzie odbywał praktyczną naukę zawodu i uzyskuje status młodocianego pracownika. Młodociani pracownicy objęci są przepisami kodeksu pracy.

 Egzaminy

Pod koniec klasy trzeciej uczniowie odbywający praktyczną naukę zawodu organizowaną przez szkołę przystępują do egzaminu potwierdzającego kwalifikację SPC.01 „Produkcja wyrobów cukierniczych”. Po zdaniu egzaminu, otrzymują certyfikaty kwalifikacji zawodowej wydawane przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną.

 Uczniowie odbywający praktyczną naukę zawodu jako młodociani pracownicy pod okiem mistrzów cukierników, przystępują do egzaminu czeladniczego przed komisją powołaną przez Izbę Rzemieślniczą w Łodzi i po jego zdaniu otrzymują świadectwo czeladnicze.

 A po ukończeniu szkoły możesz…

  •  pracować w zakładach cukierniczych i piekarsko-ciastkarskich; w restauracjach, kawiarniach, hotelach – w działach deserowni; w zakładach wytwarzających półprodukty cukiernicze;
  • kontynuować naukę w 2-letniej Branżowej Szkole II Stopnia, po ukończeniu której możesz  uzyskać tytuł technika technologii żywności oraz zdać maturę;

  • prowadzić własną cukiernię.