- Nazwa oddziału
-
I g - cukiernik
- Liczba miejsc
-
15
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- geografia
- informatyka
- Zawody
-
Cukiernik
- Opis
-
CUKIERNIKSYMBOL ZAWODU 751201
KWALIFIKACJA TG.04 PRODUKCJA WYROBÓW CUKIERNICZYCH
Cukiernik zawodowo zajmuje się wypiekiem różnego asortymentu ciast oraz dekoracją wyrobów cukierniczych z wykorzystaniem różnego rodzaju jadalnych tworzyw tj. czekolada, karmel, kajmak, dragant, a nawet kwiaty. Potrafi sam tworzyć elementy dekoracyjne.
Do zadań cukiernika należy:
- dobieranie i ocena jakości odpowiednich surowców i półproduktów,
- sporządzanie ciast, mas, kremów cukierniczych, deserów i lodów,
- wykonywanie dekoracji cukierniczych z czekolady, karmelu i mas cukrowych,
- obsługa urządzeń cukierniczych oraz posługiwanie się specjalistycznym sprzętem,
- dbałość o porządek i utrzymanie higieny,
- dobra organizacja pracy.
Gdzie możesz znaleźć zatrudnienie:
- cukiernia lub piekarnio - cukiernia,
- restauracja,
- pracownia cukiernicza,
- fabryka wyrobów cukierniczych,
- wytwórnia lodów,
- własna działalność gospodarcza.