Leszno
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia Nr 4 - I g - cukiernik
Nazwa oddziału

 I g - cukiernik

Liczba miejsc

 15

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • geografia
  • informatyka

Zawody

 Cukiernik

Opis

                                                                 
                                                                    CUKIERNIK


SYMBOL ZAWODU 751201

KWALIFIKACJA  TG.04  PRODUKCJA WYROBÓW CUKIERNICZYCH


Cukiernik zawodowo zajmuje się wypiekiem różnego asortymentu ciast oraz dekoracją wyrobów cukierniczych  z wykorzystaniem  różnego rodzaju  jadalnych  tworzyw tj. czekolada, karmel, kajmak, dragant, a nawet kwiaty. Potrafi sam tworzyć elementy dekoracyjne.


Do zadań cukiernika należy:

- dobieranie i ocena jakości odpowiednich surowców i półproduktów,

- sporządzanie ciast, mas, kremów cukierniczych, deserów i lodów,

- wykonywanie dekoracji cukierniczych z czekolady, karmelu i mas cukrowych,

- obsługa urządzeń cukierniczych oraz posługiwanie się specjalistycznym sprzętem,

- dbałość o porządek i utrzymanie higieny,

- dobra organizacja pracy.


Gdzie możesz znaleźć zatrudnienie:

- cukiernia lub piekarnio - cukiernia,

- restauracja,

- pracownia cukiernicza,

- fabryka wyrobów cukierniczych,

- wytwórnia lodów,

- własna działalność gospodarcza.