Łańcut
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia - Kucharz
Nazwa oddziału

 Kucharz

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

Opis

Kucharz –  jest najbardziej poszukiwanym zawodem na rynku pracy. Świadczą  o tym statystyki publikowane przez urzędy i firmy. „Kucharz jest artystą, a gotowanie sztuką” – nigdy nie powstaną dwa identyczne obrazy ani potrawy. Jeśli lubisz przyrządzać posiłki,  umiesz się odnaleźć w kuchni i wykorzystywać jej wyposażenie oraz posiadasz wyostrzony zmysł smaku i węchu  to predyspozycje do wykonywania zawodu już masz.

Informacje dodatkowe

Szkoła organizuje:
-  kursy, np. kurs barmański, baristy, kelnerski w ramach projektu „Dobry zawód – lepsza przyszłość”, pokazy mistrzów kuchni, np. Grzegorza Olejarki, wyjazdy na targi branżowe, zajęcia w ramach kółka gastronomicznego.

Dzięki temu nauczysz się: łączyć kreatywność z wiedzą z zakresu nowych technik oraz będziesz miał możliwość zdobycia nowych kwalifikacji zawodowych.

Egzamin z kwalifikacji HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań odbywa się             w trzeciej klasie. Po zdanym egzaminie oraz ukończeniu szkoły  absolwent otrzymuje dyplom potwierdzający uzyskanie kwalifikacji w zawodzie: kucharz.

Po ukończeniu 3-letniej Szkole Branżowej I Stopnia można kontynuować naukę            w Szkole Branżowej II Stopnia, w której po zdaniu  kwalifikacji  HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych można otrzymać dyplom  w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych.