Łańcut
Technikum
Technikum - Technikum Usług Kelnerskich
Nazwa oddziału

 Technikum Usług Kelnerskich

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • biologia

Przedmioty rozszerzone
  • geografia
  • język angielski
Zawody

 Technik usług kelnerskich

Opis

Technik usług kelnerskich  to jeden z najważniejszych zawodów gastronomicznych, który w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność i jest poszukiwany na rynku pracy, co jest spowodowane rosnącym zainteresowaniem konsumentów usługami gastronomicznymi, także organizowaniem w lokalach coraz większej liczby przyjęć rodzinnych, biznesowych oraz korzystaniem z cateringu.

Zawód technik usług kelnerskich jest odpowiedni dla osób otwartych, pozytywnie nastawionych do ludzi, którzy z łatwością komunikują  się z otoczeniem. Absolwenci tego kierunku poszukiwani są przez pracodawców prowadzących zakłady gastronomiczne, którzy cenią pracownika dobrze wykształconego, wykonującego swoją pracę profesjonalnie, ze szczególną dbałością o wysoką jakość świadczonych usług.  Bezpośredni kontakt  z gośćmi wymaga od kelnera dużej koncentracji, odporności na stres, szczególnych predyspozycji psychofizycznych  i wysokiej kultury osobistej oraz miłej aparycji.

Informacje dodatkowe – uczniowie tego kierunku zdobywają w naszej szkole dodatkową wiedzę i  umiejętności w ramach specjalizacji: barman.                        Szkoła realizuje liczne projekty finansowane z funduszy europejskich. Obecnie              w ramach  projektu „Dobry zawód – lepsza przyszłość” uczniowie odbywają płatne, miesięczne staże w renomowanych obiektach gastronomiczno-hotelarskich                  w regionie oraz zdobywają certyfikaty na organizowanych przez szkołę kursach baristycznych, barmańskich i kelnerskich.