- Nazwa oddziału
- 
                Kucharz 
- Cykl kształcenia
- 
                        3 
- Języki obce
- 
  
- Przedmioty punktowane
- 
                            obowiązkowe - język polski
- matematyka
 
- Zawody
- 
                            Kucharz 
- Opis
- 
                    Kucharz – jest najbardziej poszukiwanym zawodem na rynku pracy. Świadczą o tym statystyki publikowane przez urzędy i firmy. „Kucharz jest artystą, a gotowanie sztuką” – nigdy nie powstaną dwa identyczne obrazy ani potrawy. Jeśli lubisz przyrządzać posiłki, umiesz się odnaleźć w kuchni i wykorzystywać jej wyposażenie oraz posiadasz wyostrzony zmysł smaku i węchu to predyspozycje do wykonywania zawodu już masz.
 Informacje dodatkowe
 Szkoła organizuje:
 - kursy, np. kurs barmański, baristy, kelnerski w ramach projektu „Dobry zawód – lepsza przyszłość”, pokazy mistrzów kuchni, np. Grzegorza Olejarki, wyjazdy na targi branżowe, zajęcia w ramach kółka gastronomicznego.
 Dzięki temu nauczysz się: łączyć kreatywność z wiedzą z zakresu nowych technik oraz będziesz miał możliwość zdobycia nowych kwalifikacji zawodowych.
 Egzamin z kwalifikacji HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań odbywa się w trzeciej klasie. Po zdanym egzaminie oraz ukończeniu szkoły absolwent otrzymuje dyplom potwierdzający uzyskanie kwalifikacji w zawodzie: kucharz.
 Po ukończeniu 3-letniej Szkole Branżowej I Stopnia można kontynuować naukę w Szkole Branżowej II Stopnia, w której po zdaniu kwalifikacji HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych można otrzymać dyplom w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych.