- Nazwa oddziału
- 
                Kelner 
- Cykl kształcenia
- 
                        3 
- Języki obce
- 
  
- Przedmioty punktowane
- 
                            obowiązkowe - język polski
- matematyka
 
- Zawody
- 
                            Kelner 
- Opis
- 
                    Kelner to jeden z najważniejszych zawodów gastronomicznych, który w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność i jest poszukiwany na rynku pracy, co jest spowodowane rosnącym zainteresowaniem konsumentów usługami gastronomicznymi, także organizowaniem w lokalach coraz większej liczby przyjęć rodzinnych, biznesowych oraz korzystaniem z cateringu. 
 Zawód kelner jest odpowiedni dla osób otwartych, pozytywnie nastawionych do ludzi, którzy z łatwością komunikują się z otoczeniem. Absolwenci tego kierunku poszukiwani są przez pracodawców prowadzących zakłady gastronomiczne, którzy cenią pracownika dobrze wykształconego, wykonującego swoją pracę profesjonalnie, ze szczególną dbałością o wysoką jakość świadczonych usług. Bezpośredni kontakt z gośćmi wymaga od kelnera dużej koncentracji, odporności na stres, szczególnych predyspozycji psychofizycznych i wysokiej kultury osobistej oraz miłej aparycji.
 Informacja dodatkowe
 Szkoła organizuje:
 - kursy, np. kurs barmański, baristy, kelnerski w ramach projektu „Dobry zawód – lepsza przyszłość”, pokazy mistrzów kuchni: np. Grzegorza Olejarki, zajęcia w ramach kółka gastronomicznego.
 Dzięki temu nauczysz się: łączyć kreatywność z wiedzą z zakresu nowych technik oraz będziesz miał możliwość zdobycia nowych kwalifikacji zawodowych.Egzamin z kwalifikacji HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich odbywa się w klasie trzeciej. Po zdanym egzaminie oraz ukończeniu szkoły otrzymasz dyplom potwierdzający uzyskanie kwalifikacji w zawodzie: kelner. 
 Absolwent tego kierunku kształcenia może dodatkowo uzyskać kwalifikację HGT.11 Organizacja usług gastronomicznych i uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik usług kelnerskich, jeżeli uzyska wykształcenie średnie lub średnie branżowe w Szkole Branżowej II Stopnia.