- Nazwa oddziału
-
Kucharz
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
- Opis
-
Kucharz – jest najbardziej poszukiwanym zawodem na rynku pracy. Świadczą o tym statystyki publikowane przez urzędy i firmy. „Kucharz jest artystą, a gotowanie sztuką” – nigdy nie powstaną dwa identyczne obrazy ani potrawy. Jeśli lubisz przyrządzać posiłki, umiesz się odnaleźć w kuchni i wykorzystywać jej wyposażenie oraz posiadasz wyostrzony zmysł smaku i węchu to predyspozycje do wykonywania zawodu już masz.
Informacje dodatkowe
Szkoła organizuje:
- kursy, np. kurs barmański, baristy, kelnerski w ramach projektu „Dobry zawód – lepsza przyszłość”, pokazy mistrzów kuchni, np. Grzegorza Olejarki, wyjazdy na targi branżowe, zajęcia w ramach kółka gastronomicznego.
Dzięki temu nauczysz się: łączyć kreatywność z wiedzą z zakresu nowych technik oraz będziesz miał możliwość zdobycia nowych kwalifikacji zawodowych.
Egzamin z kwalifikacji HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań odbywa się w trzeciej klasie. Po zdanym egzaminie oraz ukończeniu szkoły absolwent otrzymuje dyplom potwierdzający uzyskanie kwalifikacji w zawodzie: kucharz.
Po ukończeniu 3-letniej Szkole Branżowej I Stopnia można kontynuować naukę w Szkole Branżowej II Stopnia, w której po zdaniu kwalifikacji HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych można otrzymać dyplom w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych.