- Nazwa oddziału
-
Kelner
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
- Zawody
-
Kelner
- Opis
-
Kelner to jeden z najważniejszych zawodów gastronomicznych, który w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność i jest poszukiwany na rynku pracy, co jest spowodowane rosnącym zainteresowaniem konsumentów usługami gastronomicznymi, także organizowaniem w lokalach coraz większej liczby przyjęć rodzinnych, biznesowych oraz korzystaniem z cateringu.
Zawód kelner jest odpowiedni dla osób otwartych, pozytywnie nastawionych do ludzi, którzy z łatwością komunikują się z otoczeniem. Absolwenci tego kierunku poszukiwani są przez pracodawców prowadzących zakłady gastronomiczne, którzy cenią pracownika dobrze wykształconego, wykonującego swoją pracę profesjonalnie, ze szczególną dbałością o wysoką jakość świadczonych usług. Bezpośredni kontakt z gośćmi wymaga od kelnera dużej koncentracji, odporności na stres, szczególnych predyspozycji psychofizycznych i wysokiej kultury osobistej oraz miłej aparycji.
Informacja dodatkowe
Szkoła organizuje:
- kursy, np. kurs barmański, baristy, kelnerski w ramach projektu „Dobry zawód – lepsza przyszłość”, pokazy mistrzów kuchni: np. Grzegorza Olejarki, zajęcia w ramach kółka gastronomicznego.
Dzięki temu nauczysz się: łączyć kreatywność z wiedzą z zakresu nowych technik oraz będziesz miał możliwość zdobycia nowych kwalifikacji zawodowych.Egzamin z kwalifikacji HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich odbywa się w klasie trzeciej. Po zdanym egzaminie oraz ukończeniu szkoły otrzymasz dyplom potwierdzający uzyskanie kwalifikacji w zawodzie: kelner.
Absolwent tego kierunku kształcenia może dodatkowo uzyskać kwalifikację HGT.11 Organizacja usług gastronomicznych i uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik usług kelnerskich, jeżeli uzyska wykształcenie średnie lub średnie branżowe w Szkole Branżowej II Stopnia.