Łańcut
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia - Kelner
Nazwa oddziału

 Kelner

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

Zawody

 Kelner

Opis

Kelner  to jeden z najważniejszych zawodów gastronomicznych, który w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność i jest poszukiwany na rynku pracy, co jest spowodowane rosnącym zainteresowaniem konsumentów usługami gastronomicznymi, także organizowaniem w lokalach coraz większej liczby przyjęć rodzinnych, biznesowych oraz korzystaniem z cateringu.
Zawód kelner jest odpowiedni dla osób otwartych, pozytywnie nastawionych do ludzi, którzy z łatwością komunikują  się z otoczeniem. Absolwenci tego kierunku poszukiwani są przez pracodawców prowadzących zakłady gastronomiczne, którzy cenią pracownika dobrze wykształconego, wykonującego swoją pracę profesjonalnie, ze szczególną dbałością o wysoką jakość świadczonych usług.  Bezpośredni kontakt     z gośćmi wymaga od kelnera dużej koncentracji, odporności na stres, szczególnych predyspozycji psychofizycznych  i wysokiej kultury osobistej oraz miłej aparycji.

Informacja dodatkowe

Szkoła organizuje:
- kursy, np. kurs barmański, baristy, kelnerski w ramach projektu „Dobry zawód – lepsza przyszłość”, pokazy mistrzów kuchni: np. Grzegorza Olejarki, zajęcia w ramach kółka gastronomicznego.

Dzięki temu nauczysz się: łączyć kreatywność z wiedzą z zakresu nowych technik oraz  będziesz miał możliwość zdobycia nowych kwalifikacji zawodowych.

Egzamin z kwalifikacji HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich odbywa się          w klasie trzeciej. Po zdanym egzaminie oraz ukończeniu szkoły  otrzymasz dyplom  potwierdzający uzyskanie  kwalifikacji w zawodzie: kelner.

Absolwent tego kierunku kształcenia może dodatkowo uzyskać kwalifikację HGT.11 Organizacja usług gastronomicznych i uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje       w zawodzie technik usług kelnerskich, jeżeli uzyska wykształcenie średnie lub średnie branżowe w Szkole Branżowej II Stopnia.