Łańcut
Technikum
Technikum - Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
Nazwa oddziału

 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • biologia

Przedmioty rozszerzone
  • biologia
  • język angielski
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Technik  żywienia i usług gastronomicznych –  to kierunek dla ludzi z pasją, którzy chcą profesjonalnie  przygotowywać potrawy i napoje, organizować przyjęcia okolicznościowe oraz wyżywienie dla różnych grup ludności, a także dla osób dbających o zdrowy tryb życia i lubiących przygody ze sztuką kulinarną.
Rozwijający się prężnie przemysł turystyczny – powstawanie hoteli, restauracji, lokali  gastronomicznych – oraz moda na „zdrową kuchnię” stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na rynku pracy.

Informacje dodatkowe

Uczniowie kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych uzyskują dodatkowo specjalizację: dietetyk/cukiernik.
Szkoła realizuje liczne projekty finansowane z funduszy europejskich. Obecnie             w ramach  projektu „Dobry zawód – lepsza przyszłość” uczniowie odbywają płatne, miesięczne staże w renomowanych obiektach gastronomiczno-hotelarskich   w regionie oraz zdobywają certyfikaty na organizowanych  przez  szkołę kursach baristycznych, barmańskich i kelnerskich.
W ramach współpracy z firmą Unity Line Sp. z o.o. uczniowie mogą odbywać ponadprogramowe, dwutygodniowe praktyki na promach: „Gryf”, „Skania”, „Polonia. Szkoła od kilku lat współpracuje  z  Wydziałem Biologiczno-Rolniczym  Uniwersytetu Rzeszowskiego. Uczniowie oraz nauczyciele mają  możliwość uczestniczyć w wykładach oraz  warsztatach ćwiczeniowych.