- Nazwa oddziału
-
Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- chemia
- Przedmioty rozszerzone
-
biologia
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotuje Ciebie do wykonywania różnych zadań zawodowych zarówno dotyczących planowania produkcji, jak i świadczenia usług żywieniowych konsumentom w stołówkach szkolnych, barach, restauracjach itp. Zdobyte umiejętności wykorzystasz również na stanowisku kucharza. W trakcie 5 letniego cyklu kształcenia gwarantujemy wyjazdy na ciekawe praktyki do renomowanych hoteli i ośrodków wypoczynkowych na terenie całej Polski. Będziesz miał także możliwość uczestniczenia
w licznych kursach, pokazach:np. kurs kelnerski, carvingu, cukierniczy, pokaz kuchni molekularne oraz konkursy "pod okiem" mistrzów kulinarnych.U nas nauczysz się:
- sztuki sporządzania potraw i napojów,
- łączyć kreatywność z wiedzą z zakresu nowych
technik kulinarnych,
- zabierzemy Ciebie w "świat" estetyki
nowatorskiego serwowania potraw i aranżacji stołów,
- poznasz tajniki food design'u w sztuce
kulinarnej,
- jak obsługiwać gości, jak być dobrym kelnerem,
- jak zorganizować i kompleksowo obsługiwać każde
przyjęcie okolicznościowe
Nasze technikum skierowane jest do:
- osób
wiążących swą przyszłość zawodową z szeroko pojętą branżą gastronomiczną,
- osób
marzących o prowadzeniu biznesu w otoczeniu kulinariów i fachowej obsługi
kelnerskiej,
- pasjonatów
i poszukiwaczy smaku.
Jakie kwalifikacje zdobywasz ?
- HGT.02. Przygotowanie
i wydawanie dań –
egzamin zdawany po III klasie
- HGT.12. Organizacja
żywienia i usług gastronomicznych – egzamin zdawany w połowie V klasy
Rynek pracy:
Po ukończeniu tego kierunku będziesz specjalistą w zakresie sporządzania potraw, przygotowywania przyjęć i właściwego żywienia człowieka. Będziesz mógł ubiegać się o pracę na wymienionych niżej stanowiskach.
- kucharz, manager zakładu gastronomicznego,
technolog żywienia, projektant przyjęć okolicznościowych,
Kariera edukacyjna:
- studia na kierunkach związanych z technologią
żywności i żywienia, dietetyką
- kształcenie w zakresie projektowania food
design'u
Jeśli jesteś otwarty na nowości, chcesz dokształcać się i poznawać nowe trendy
w żywieniu, jesteś kreatywny i chcesz uczyć się nowych aranżacji potraw, stołów i sal bankietowych, chcesz uczyć sie zarządzania lokalem gastronomicznym - DOŁĄCZ DO NAS, TA SZKOŁA JEST DLA CIEBIE !! - sztuki sporządzania potraw i napojów,