Koło
Technikum
Technikum w ZSRCKU w Kościelcu - Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
Nazwa oddziału

 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • Język polski
  • Matematyka

dodatkowe

  • Biologia
  • Chemia

Przedmioty rozszerzone

 Biologia

Opis

Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotuje Ciebie do wykonywania różnych zadań zawodowych zarówno dotyczących planowania produkcji, jak i świadczenia usług żywieniowych konsumentom w stołówkach szkolnych, barach, restauracjach itp. Zdobyte umiejętności wykorzystasz również na stanowisku kucharza. W trakcie 5 letniego cyklu kształcenia gwarantujemy  wyjazdy na ciekawe praktyki do renomowanych hoteli i ośrodków wypoczynkowych na terenie całej Polski. Będziesz miał także możliwość uczestniczenia
w licznych kursach, pokazach:np. kurs kelnerski, carvingu, cukierniczy, pokaz kuchni molekularne oraz konkursy "pod okiem" mistrzów kulinarnych.

 

U nas nauczysz się:

  • sztuki sporządzania potraw i napojów,
  • łączyć kreatywność z wiedzą z zakresu nowych technik kulinarnych,
  • zabierzemy Ciebie w "świat" estetyki nowatorskiego serwowania potraw i aranżacji stołów,
  • poznasz tajniki food design'u w sztuce kulinarnej,
  • jak obsługiwać gości, jak być dobrym kelnerem,
  • jak zorganizować i kompleksowo obsługiwać każde przyjęcie okolicznościowe

Nasze technikum skierowane jest do:

  • osób wiążących swą przyszłość zawodową z szeroko pojętą branżą gastronomiczną,
  • osób marzących o prowadzeniu biznesu w otoczeniu kulinariów i fachowej obsługi kelnerskiej,
  • pasjonatów i poszukiwaczy smaku.

Jakie kwalifikacje zdobywasz ?

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań – egzamin zdawany po III klasie
  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych – egzamin zdawany w połowie V klasy

Rynek pracy:

Po ukończeniu tego kierunku będziesz specjalistą w zakresie sporządzania potraw, przygotowywania przyjęć i właściwego żywienia człowieka. Będziesz mógł ubiegać się o pracę na wymienionych niżej stanowiskach.

  • kucharz, manager zakładu gastronomicznego, technolog żywienia, projektant przyjęć okolicznościowych,

Kariera edukacyjna:

  • studia na kierunkach związanych z technologią żywności i żywienia, dietetyką
  • kształcenie w zakresie projektowania food design'u

 Jeśli jesteś otwarty na nowości, chcesz dokształcać się i poznawać nowe trendy
w żywieniu, jesteś kreatywny i chcesz uczyć się nowych aranżacji potraw, stołów i sal bankietowych, chcesz uczyć sie zarządzania lokalem gastronomicznym - DOŁĄCZ DO NAS, TA SZKOŁA JEST DLA CIEBIE !!