Kazimierza Wielka
Technikum
Technikum im. Władysława Grabskiego w Zespole Szkół Zawodowych w Odonowie - 1c technik hotelarstwa
Nazwa oddziału

 1c technik hotelarstwa

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • informatyka
  • geografia

Przedmioty rozszerzone
  • geografia
  • język angielski
  • matematyka
Zawody

 Technik hotelarstwa

Opis

Kandydat dokonuje wyboru jednego przedmiotu rozszerzonego spośród wskazanych: geografia, jezyk angielski, matematyka. Realizowany będzie jeden przedmiot rozszerzony, który wskaże większość kandydatów.

 Technik hotelarstwa – tylko u nas przygotowanie do uzyskania dodatkowych uprawnień zawodowych: Animacja czasu wolnego

  Opis kierunku:

Kształcenie w zawodzie technik hotelarstwa rozwija zdolności organizacyjne i interpersonalne. Fachowe przygotowanie do pracy na różnych stanowiskach w branży hotelarskiej zapewniają:

·         interesujące przedmioty zawodowe,

·         praktyki w hotelach,

·         współpraca z Regionalną Organizacją Turystyczną Województwa Świętokrzyskiego,

·         współpraca z Uzdrowiskiem Busko-Zdrój,

·         ciekawe warsztaty,

·         kursy,

·         płatne staże,

·          wycieczki dydaktyczne.

Atutem jest nauka języka obcego zawodowego, co podnosi szanse absolwentów na znalezienie pracy zarówno w kraju jak i za granicą. Absolwenci tego kierunku są profesjonalnie przygotowani do pracy w firmach hotelarsko-turystycznych, jak również do samodzielnego prowadzenia tego typu działalności. Ponadto dzięki zajęciom praktycznym z zakresu żywienia i usług gastronomicznych, nie są im obce tajniki obsługi kelnersko - gastronomicznej.

Praktyki przewidziane programem nauczania organizowane są przez szkołę          w renomowanych hotelach w Krakowie, Busku Zdroju, Nowym Brzesku, Śmiłowicach, Proszowicach, Kazimierzy Wielkiej. Dla najlepszych uczniów organizowane są płatne staże w hotelach.

  Wybierz zawód technik hotelarstwa, który zapewni Ci:

·         możliwość zatrudnienia w hotelarstwie, turystyce i gastronomii,

·         niezależność finansową,

·         rozwijanie swojej kariery zawodowej,

·         prowadzenie własnej działalności gospodarczej,

·         podnoszenie swoich kwalifikacji i rozwijanie zainteresowań.

Wybierz kształcenie w naszej Szkole, ponieważ:

·         mamy doświadczenie w kształceniu hotelarzy (kształcimy od 2007 roku),

·         szkoła posiada uprawnienia Ośrodka Egzaminacyjnego - egzaminy zawodowe odbywają się w szkole,

·         posiadamy nowoczesną bazę dydaktyczną (pracowania ekspedycji śniadań, zaplecze kuchenne, pracownia recepcji, jednostka mieszkalna),

·         dajemy możliwość zdobycia kwalifikacji w zawodach, na które jest istotne zapotrzebowanie na krajowym i zagranicznym rynku pracy,

·         realizujemy projekty unijne, dzięki którym nasi uczniowie uczestniczą w atrakcyjnych zajęciach dodatkowych, zdobywają umiejętności oraz certyfikaty honorowane na europejskim rynku pracy,

·        stwarzamy szanse na uzyskanie wynagrodzenia za staże uczniowskie.

              Podczas kształcenia uczeń ma możliwość uzyskania następujących kwalifikacji

      HG        T.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie:

·         podstawy hotelarstwa,

·         organizacja pracy służby pięter,

·         usługi żywieniowe w hotelarstwie,

·         obsługa konsumenta,

·         usługi dodatkowe w hotelarstwie,

·                     język angielski zawodowy.

HGT.06. Realizacja usług w recepcji:

·         rezerwacja usług hotelarskich,

·         obsługa gości w recepcji,

·         marketing w hotelarstwie.

Perspektywy zawodowe:

Absolwenci kierunku technik hotelarstwa mogą podjąć pracę w Polsce oraz w innych krajach Unii Europejskiej lub kontynuowć naukę na uczelniach wyższych.

Możliwości zatrudnienia technika hotelarstwa:

·         hotele wszystkich kategorii, w tym obiekty SPA, konferencyjno-kongresowe, motele, pensjonaty, domy wczasowe, uzdrowiska i schroniska,

·         sektory branży turystyczno - gastronomicznej, gdzie mogą podjąć pracę jako:

·         kelnerzy, barmani, bariści, animatorzy czasu wolnego, przewodnicy, rezydenci,

·        własna działalność gospodarcza w sektorze usług hotelowych.

  

Tradycje szkolne:

·         Dzień Hotelarza – zawsze w innym klimacie i części świata,

·         Dzień Kuchni – stacjonarnie i mobilnie,

·         Warsztaty Bożonarodzeniowe – w tym również dla uczniów szkół podstawowych.

 

Projekty / kursy:

·         Projekt „Poznaj swój wybrany zawód”,

·         Projekt „Otwarta Twoja Kariera”,

·         Projekt „Ogólnopolski Tydzień Kariery”,

·         Projekt ,,Świętokrzyscy hotelarze na rynku pracy'',

·         „Edukacja zawodowa w praktyce”,

·         „Masz zawód – masz pracę”,

·         „Baristyka z elementami barmaństwa”,

·         „Carving”,

·         „Design i organizacja przyjęć”,

·         „Przedstawiciel handlowy z prawem jazdy kat. B”,

·         „ABC przedsiębiorczości – jak założyć własne biuro podróży”,

·         „Galactica Magellan” – własne biuro podróży”,

·         warsztaty wyjazdowe – „Predyspozycje zawodowe hotelarzy”.

 

Wycieczki / targi:

Coroczne wyjazdy:

·         do hoteli: Chopin, Campanile, Zamek Dersława, Dosłońce,

·         na Targi HORECA w Krakowie,         

·          na uczelnie wyższe.        

Olimpiady / konkursy:

·         Olimpiada Wiedzy Hotelarskiej,

·         Konkurs „Zdrowe jadło turystycznym symbolem regionów Polski”,

·         Konkurs „Szkoła zawodowa – mój wybór”,

·         Konkurs „Oferta turystyczna regionu świętokrzyskiego dla turysty zagranicznego”,

·         Konkurs „Świętokrzyski produkt turystyczny – największe atrakcje na sprzedaż”,

·         Konkurs „Turystyka Twoją szansą na przyszłość”.