- Nazwa oddziału
- 
                1b technik hotelarstwa 
- Cykl kształcenia
- 
                        5 
- Języki obce
- 
   
- Przedmioty punktowane
- 
                            obowiązkowe - język polski
- matematyka
 dodatkowe - informatyka
 - geografia
 
- Przedmioty rozszerzone
- 
                        - język angielski
 
- Zawody
- 
                            Technik hotelarstwa 
- Opis
- 
                    Kandydat dokonuje wyboru jednego przedmiotu rozszerzonego spośród wskazanych: geografia, jezyk angielski, matematyka. Realizowany będzie jeden przedmiot rozszerzony, który wskaże większość kandydatów. Technik hotelarstwa – tylko u nas przygotowanie do uzyskania dodatkowych uprawnień zawodowych: Animacja czasu wolnego Opis kierunku: Kształcenie w zawodzie technik hotelarstwa rozwija zdolności organizacyjne i interpersonalne. Fachowe przygotowanie do pracy na różnych stanowiskach w branży hotelarskiej zapewniają: · interesujące przedmioty zawodowe, · praktyki w hotelach, · współpraca z Regionalną Organizacją Turystyczną Województwa Świętokrzyskiego, · współpraca z Uzdrowiskiem Busko-Zdrój, · ciekawe warsztaty, · kursy, · płatne staże, · wycieczki dydaktyczne. Atutem jest nauka języka obcego zawodowego, co podnosi szanse absolwentów na znalezienie pracy zarówno w kraju jak i za granicą. Absolwenci tego kierunku są profesjonalnie przygotowani do pracy w firmach hotelarsko-turystycznych, jak również do samodzielnego prowadzenia tego typu działalności. Ponadto dzięki zajęciom praktycznym z zakresu żywienia i usług gastronomicznych, nie są im obce tajniki obsługi kelnersko - gastronomicznej. Praktyki przewidziane programem nauczania organizowane są przez szkołę w renomowanych hotelach w Krakowie, Busku Zdroju, Nowym Brzesku, Śmiłowicach, Proszowicach, Kazimierzy Wielkiej. Dla najlepszych uczniów organizowane są płatne staże w hotelach. Wybierz zawód technik hotelarstwa, który zapewni Ci: · możliwość zatrudnienia w hotelarstwie, turystyce i gastronomii, · niezależność finansową, · rozwijanie swojej kariery zawodowej, · prowadzenie własnej działalności gospodarczej, · podnoszenie swoich kwalifikacji i rozwijanie zainteresowań. Wybierz kształcenie w naszej Szkole, ponieważ: · mamy doświadczenie w kształceniu hotelarzy (kształcimy od 2007 roku), · szkoła posiada uprawnienia Ośrodka Egzaminacyjnego - egzaminy zawodowe odbywają się w szkole, · posiadamy nowoczesną bazę dydaktyczną (pracowania ekspedycji śniadań, zaplecze kuchenne, pracownia recepcji, jednostka mieszkalna), · dajemy możliwość zdobycia kwalifikacji w zawodach, na które jest istotne zapotrzebowanie na krajowym i zagranicznym rynku pracy, · realizujemy projekty unijne, dzięki którym nasi uczniowie uczestniczą w atrakcyjnych zajęciach dodatkowych, zdobywają umiejętności oraz certyfikaty honorowane na europejskim rynku pracy, · stwarzamy szanse na uzyskanie wynagrodzenia za staże uczniowskie. Podczas kształcenia uczeń ma możliwość uzyskania następujących kwalifikacji HG T.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie: · podstawy hotelarstwa, · organizacja pracy służby pięter, · usługi żywieniowe w hotelarstwie, · obsługa konsumenta, · usługi dodatkowe w hotelarstwie, · język angielski zawodowy. HGT.06. Realizacja usług w recepcji: · rezerwacja usług hotelarskich, · obsługa gości w recepcji, · marketing w hotelarstwie. Perspektywy zawodowe: Absolwenci kierunku technik hotelarstwa mogą podjąć pracę w Polsce oraz w innych krajach Unii Europejskiej lub kontynuowć naukę na uczelniach wyższych. Możliwości zatrudnienia technika hotelarstwa: · hotele wszystkich kategorii, w tym obiekty SPA, konferencyjno-kongresowe, motele, pensjonaty, domy wczasowe, uzdrowiska i schroniska, · sektory branży turystyczno - gastronomicznej, gdzie mogą podjąć pracę jako: · kelnerzy, barmani, bariści, animatorzy czasu wolnego, przewodnicy, rezydenci, · własna działalność gospodarcza w sektorze usług hotelowych. Tradycje szkolne: · Dzień Hotelarza – zawsze w innym klimacie i części świata, · Dzień Kuchni – stacjonarnie i mobilnie, · Warsztaty Bożonarodzeniowe – w tym również dla uczniów szkół podstawowych. Projekty / kursy: · Projekt „Poznaj swój wybrany zawód”, · Projekt „Otwarta Twoja Kariera”, · Projekt „Ogólnopolski Tydzień Kariery”, · Projekt ,,Świętokrzyscy hotelarze na rynku pracy'', · „Edukacja zawodowa w praktyce”, · „Masz zawód – masz pracę”, · „Baristyka z elementami barmaństwa”, · „Carving”, · „Design i organizacja przyjęć”, · „Przedstawiciel handlowy z prawem jazdy kat. B”, · „ABC przedsiębiorczości – jak założyć własne biuro podróży”, · „Galactica Magellan” – własne biuro podróży”, · warsztaty wyjazdowe – „Predyspozycje zawodowe hotelarzy”. Wycieczki / targi: Coroczne wyjazdy: · do hoteli: Chopin, Campanile, Zamek Dersława, Dosłońce, · na Targi HORECA w Krakowie, · na uczelnie wyższe. Olimpiady / konkursy: · Olimpiada Wiedzy Hotelarskiej, · Konkurs „Zdrowe jadło turystycznym symbolem regionów Polski”, · Konkurs „Szkoła zawodowa – mój wybór”, · Konkurs „Oferta turystyczna regionu świętokrzyskiego dla turysty zagranicznego”, · Konkurs „Świętokrzyski produkt turystyczny – największe atrakcje na sprzedaż”, · Konkurs „Turystyka Twoją szansą na przyszłość”.