- Nazwa oddziału
-
Technik hotelarstwa
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- informatyka
- Przedmioty rozszerzone
-
- matematyka
- geografia
- Zawody
-
Technik hotelarstwa
- Opis
-
Do podstawowych zadań zawodowych wykonywanych przez technika hotelarstwa należą wszystkie czynności związane z fachową i kompleksową obsługą gościa hotelowego (recepcja, służba piętrowa, gastronomia, usługi komplementarne), ponadto zbieranie danych, gromadzenie informacji, kreowanie rozwoju i planowanie różnego rodzaju usług hotelarskich na potrzeby prowadzonych zadań przez organy administracji samorządowej oraz branżowych organizacji i stowarzyszeń.
NAUCZYSZ SIĘ
- fachowo i kompleksowo obsługiwać gościa hotelowego posługując się technikami pracy na stanowiskach w różnych rodzajach i kategoriach bazy hotelowe;j- organizować pracę w zakładzie hotelarskim;
- organizować usługi gastronomiczne oraz prawidłowo obsługiwać konsumenta;
- organizować i obsługiwać kongresy, targi, zjazdy i inne imprez;
- organizować usługi turystyczne i rekreacyjne;
- wyposażać i urządzać wnętrza różnych jednostek hotelowych i gastronomicznych; - współpracować z firmami świadczącymi usługi dla zakładów hotelarskich;
- prowadzić korespondencję i obsługiwać nowoczesny sprzęt biurowy;