- Nazwa oddziału
-
Technik technologii żywności
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- informatyka
- Przedmioty rozszerzone
-
- matematyka
- chemia
- Zawody
-
Technik technologii żywności
- Opis
-
Podstawowym zadaniem przemysłu spożywczego i całej gospodarki żywnościowej jest prawidłowe i racjonalne wyżywienie ludności. Jest to rynek perspektywiczny, jeśli potrzebujesz stabilnej pracy, pomyśl o zawodzie technologa żywności. Jako technolog żywności możesz czuwać nad procesem przetwarzania surowców roślinnych i zwierzęcych w gotowe produkty spożywcze i dbać o wysoką jakość produkowanej żywności. Ponadto zadaniem przemysłu spożywczego jest dostarczenie produktów zarówno o wysokiej wartości odżywczej, jak i dietetycznej oraz przygotowanych do spożycia tak, aby nie wymagały dużego nakładu pracy.
NAUCZYSZ SIĘ
- przygotowywać surowce, dodatki do żywności i materiałów pomocniczych;
- prowadzić procesy produkcji wyrobów spożywczych;
- magazynować wyroby gotowe i przygotowane ich do wysyłki;
- magazynować surowce piekarskie, cukiernicze;
- wytwarzać wyroby piekarskie i cukiernicze;
- dekorować wyroby cukiernicze i przygotować je do dystrybucji; - rozpoznawać elementy struktury układu kostnego i mięśniowego zwierząt rzeźnych;
- dobierać metody i techniki wychładzania oraz zamrażania mięsa i tłuszczów surowych;
- stosować receptury oraz przestrzegać norm obowiązujących w produkcji przetworów mięsnych i tłuszczowych;
- dobierać surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze do produkcji poszczególnych wyrobów spożywczych;
- monitorować przebieg produkcji wyrobów spożywczych pod kątem zgodności z systemami zapewnienia jakości