Grudziądz
Technikum
Technikum nr 5 - 1 Technik przetwórstwa mleczarskiego
Nazwa oddziału

 1 Technik przetwórstwa mleczarskiego

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe dwa przedmioty z najwyższą oceną z niżej wymienionych

  • język obcy nowożytny ,  drugi język obcy nowożytny ,  muzyka ,  plastyka ,  historia ,  wiedza o społeczeństwie ,  biologia ,  geografia ,  chemia ,  fizyka ,  informatyka ,  technika ,  wychowanie fizyczne ,  edukacja dla bezpieczeństwa

Przedmioty rozszerzone

język polski

wiedza o społeczeństwie

historia

matematyka

geografia

biologia

język angielski

język niemiecki

Zawody

 Technik przetwórstwa mleczarskiego

Opis

Kto powinien wybrać ten zawód?

Osoby, które:

  • zainteresowane są pozyskiwaniem i dystrybucją mleka oraz wszystkimi innymi czynnościami składającymi się na tę bogatą i wieloaspektową dyscyplinę;
  • chcą poznać nowoczesne technologie stosowane w sektorze przemysłu mleczarskiego;
  • pragną zgłębić podstawy mechaniki, gospodarki cieplnej i chłodnictwa, których poznanie jest niezbędne do pracy w tej branży.

Jakie można zdobyć umiejętności?

  • dobierania i przygotowywania surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych do produkcji wyrobów mleczarskich;
  • planowania, przygotowywania i prowadzenia produkcji wyrobów mleczarskich zgodnie z przepisami prawa dotyczącymi produkcji wyrobów spożywczych;
  • obsługiwania maszyn i urządzeń, środków transportu wewnętrznego, aparatury kontrolno-pomiarowej, stosowanych w produkcji wyrobów spożywczych.

Kwalifikacje:

SPC.02 Produkcja wyrobów z wykorzystaniem maszyn i urządzeń,

SPC.06 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich.


Języki obce:

Język angielski, Język niemiecki