- Nazwa oddziału
-
1 Technik przetwórstwa mleczarskiego
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe dwa przedmioty z najwyższą oceną z niżej wymienionych
- język obcy nowożytny , drugi język obcy nowożytny , muzyka , plastyka , historia , wiedza o społeczeństwie , biologia , geografia , chemia , fizyka , informatyka , technika , wychowanie fizyczne , edukacja dla bezpieczeństwa
- Przedmioty rozszerzone
-
język polski
wiedza o społeczeństwie
historia
matematyka
geografia
biologia
język angielski
język niemiecki
- Zawody
-
Technik przetwórstwa mleczarskiego
- Opis
-
Kto powinien wybrać ten zawód?
Osoby, które:
- zainteresowane są pozyskiwaniem i dystrybucją mleka oraz wszystkimi innymi czynnościami składającymi się na tę bogatą i wieloaspektową dyscyplinę;
- chcą poznać nowoczesne technologie stosowane w sektorze przemysłu mleczarskiego;
- pragną zgłębić podstawy mechaniki, gospodarki cieplnej i chłodnictwa, których poznanie jest niezbędne do pracy w tej branży.
Jakie można zdobyć umiejętności?
- dobierania i przygotowywania surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych do produkcji wyrobów mleczarskich;
- planowania, przygotowywania i prowadzenia produkcji wyrobów mleczarskich zgodnie z przepisami prawa dotyczącymi produkcji wyrobów spożywczych;
- obsługiwania maszyn i urządzeń, środków transportu wewnętrznego, aparatury kontrolno-pomiarowej, stosowanych w produkcji wyrobów spożywczych.
Kwalifikacje:
SPC.02 Produkcja wyrobów z wykorzystaniem maszyn i urządzeń,
SPC.06 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich.
Języki obce:
Język angielski, Język niemiecki