- Nazwa oddziału
-
1 Technik przetwórstwa mleczarskiego
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , drugi język obcy nowożytny , muzyka , plastyka , historia , wiedza o społeczeństwie , biologia , geografia , chemia , fizyka , informatyka , technika , wychowanie fizyczne , edukacja dla bezpieczeństwa (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)
- Przedmioty rozszerzone
-
- język polski
- wiedza o społeczeństwie
- historia
- matematyka
- geografia
- biologia
- język angielski
- język niemiecki
- Zawody
-
Technik przetwórstwa mleczarskiego
- Opis
-
Kto powinien wybrać ten zawód?
Osoby, które:
- zainteresowane są pozyskiwaniem i dystrybucją mleka oraz wszystkimi innymi czynnościami składającymi się na tę bogatą i wieloaspektową dyscyplinę;
- chcą poznać nowoczesne technologie stosowane w sektorze przemysłu mleczarskiego;
- pragną zgłębić podstawy mechaniki, gospodarki cieplnej i chłodnictwa, których poznanie jest niezbędne do pracy w tej branży.
Jakie można zdobyć umiejętności?
- dobierania i przygotowywania surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych do produkcji wyrobów mleczarskich;
- planowania, przygotowywania i prowadzenia produkcji wyrobów mleczarskich zgodnie z przepisami prawa dotyczącymi produkcji wyrobów spożywczych;
- obsługiwania maszyn i urządzeń, środków transportu wewnętrznego, aparatury kontrolno-pomiarowej, stosowanych w produkcji wyrobów spożywczych.
Kwalifikacje:
SPC.02 Produkcja wyrobów z wykorzystaniem maszyn i urządzeń,
SPC.06 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich.
Języki obce:
Język angielski, Język niemiecki