Grudziądz
Technikum
Technikum nr 5 - 1 a,b Technik żywienia i usług gastronomicznych z elementami dietetyki
Nazwa oddziału

 1 a,b Technik żywienia i usług gastronomicznych z elementami dietetyki

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny ,  drugi język obcy nowożytny ,  muzyka ,  plastyka ,  historia ,  wiedza o społeczeństwie ,  biologia ,  geografia ,  chemia ,  fizyka ,  informatyka ,  technika ,  wychowanie fizyczne ,  edukacja dla bezpieczeństwa (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)

Przedmioty rozszerzone
  • język polski
  • wiedza o społeczeństwie
  • historia
  • matematyka
  • geografia
  • biologia
  • język angielski
  • język niemiecki
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Kto powinien wybrać ten zawód?

Osoby, które:

  • zainteresowane są pracą w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą,
  • są kreatywne i pomysłowe,
  • posiadają zmysł artystyczno-estetyczny,
  • cenią zdrową kuchnię
  • interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu,
  • lubią pracę w zespole.

Jakie można zdobyć umiejętności?

  • sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i ich estetycznego podania,
  • prawidłowego obsługiwania konsumenta,
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
  • projektowania i aranżowania wnętrz sal konsumpcyjnych,
  • układania menu codziennego i na przyjęcia okolicznościowe
  • organizowania kompleksowej obsługi przyjęć organizowanych w zakładach gastronomicznych oraz imprez w warunkach nietypowych np. catering.

Kwalifikacje:

HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań 

HGT.12  Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.


Języki obce:

Klasa 1a - Język francuski, Język angielski

Klasa 1b - Język francuski, język niemiecki