- Nazwa oddziału
-
1 b Kucharz dla młodocianych pracowników
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , drugi język obcy nowożytny , muzyka , plastyka , historia , wiedza o społeczeństwie , biologia , geografia , chemia , fizyka , informatyka , technika , wychowanie fizyczne , edukacja dla bezpieczeństwa (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
Klasa dla młodocianych pracowników.
Do przyjęcia do klasy I wymagane jest dostarczenie umowy o pracę
z pracodawcą w celu przygotowania zawodowego.
Kto powinien wybrać ten zawód?
OSOBY, które:
- interesują się przygotowaniem potraw,
- mają wyczucie smaku,
- lubią dbać o estetykę potraw,
- mają wyobraźnię kulinarną,
- podchodzą do gotowania jak do pasji,
- chcą poznawać nowe smaki i rozwiązania w kuchni.
Jakie można zdobyć umiejętności?
· sporządzania potraw i napojów w sposób bezpieczny, estetyczny, higieniczny i sprawny,
· dbania o właściwe przechowywanie produktów składowych,
· posługiwania się sprzętem kuchennym i urządzeniami,
· umiejętności czytania ze zrozumieniem wszelkich instrukcji,
· wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw,
· stosowania receptur gastronomicznych,
· prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
· przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów.
Kwalifikacje
HGT.02 - Przygotowywanie i wydawanie dań
Po ukończeniu szkoły możesz kontynuować naukę w szkole branżowej II STOPNIA
Język obcy – Język angielski