- Nazwa oddziału
-
1 Cukiernik
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , drugi język obcy nowożytny , muzyka , plastyka , historia , wiedza o społeczeństwie , biologia , geografia , chemia , fizyka , informatyka , technika , wychowanie fizyczne , edukacja dla bezpieczeństwa (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)
- Zawody
-
Cukiernik
- Opis
-
Kto powinien wybrać ten zawód?
OSOBY, które:
· są zainteresowane tworzeniem i dekorowaniem słodkich wypieków,
· są kreatywne i operatywne w działaniu,
· są zainteresowane odkrywaniem nowych smaków,
· mają wyobraźnię i zmysł estetyczny,
· lubią pracować w zespole.
Jakie można zdobyć umiejętności?
· produkcji wyrobów cukierniczych – ciast, lodów, czekolad,
· projektowania i artystycznego dekorowania wyrobów cukierniczych,
· sporządzania półproduktów cukierniczych takich jak masy, pulpy, glasaże
· zasad prawidłowego przechowywania surowców i gotowych produktów cukierniczych
· bezpiecznej obsługi maszyn i urządzeń.
Kwalifikacje
SPC.01 - Produkcja wyrobów cukierniczych
Po ukończeniu szkoły możesz kontynuować naukę w szkole branżowej II STOPNIA
Język obcy – Język angielski