Grudziądz
Technikum
Technikum nr 5 - 1 Technik technologii żywności
Nazwa oddziału

 1 Technik technologii żywności

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny ,  drugi język obcy nowożytny ,  muzyka ,  plastyka ,  historia ,  wiedza o społeczeństwie ,  biologia ,  geografia ,  chemia ,  fizyka ,  informatyka ,  technika ,  wychowanie fizyczne ,  edukacja dla bezpieczeństwa (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)

Przedmioty rozszerzone
  • język polski
  • wiedza o społeczeństwie
  • historia
  • matematyka
  • geografia
  • biologia
  • język angielski
  • język niemiecki
Zawody

 Technik technologii żywności

Opis

Kto powinien wybrać ten zawód?

Osoby, które:

  • interesują się wyrobami cukierniczymi, słodyczami i procesami ich tworzenia;
  • zainteresowane są pracą w usługach w branży cukierniczej;
  • chcą poznać techniki przygotowywania produktów cukierniczych od surowców do gotowego produktu;
  • pragną zgłębić tajniki posługiwania się maszynami, narzędziami i urządzeniami w zawodzie cukiernika.

Jakie można zdobyć umiejętności?

  • organizowania i nadzorowania procesu wytwarzania produktów żywnościowych,
  • opracowywania nowych receptur, instrukcji technologicznych , norm produktów spożywczych,
  • zajmowania się świadczeniem pomocy związanej z badaniami w zakresie nowoczesnych technik i technologii,
  • kontrolowania jakości surowców i gotowych produktów,
  • uczestniczenia w badaniach i próbach przy wdrażaniu na rynek nowych artykułów spożywczych,
  • kierowania zespołem ludzi i prowadzenia negocjacji.

Kwalifikacje:

SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych,

SPC.07 Organizacja i nadzorowanie  produkcji wyrobów spożywczych.


Języki obce:

Język angielski, Język niemiecki