- Nazwa oddziału
-
1 Technik technologii żywności
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , drugi język obcy nowożytny , muzyka , plastyka , historia , wiedza o społeczeństwie , biologia , geografia , chemia , fizyka , informatyka , technika , wychowanie fizyczne , edukacja dla bezpieczeństwa (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)
- Przedmioty rozszerzone
-
- język polski
- wiedza o społeczeństwie
- historia
- matematyka
- geografia
- biologia
- język angielski
- język niemiecki
- Zawody
-
Technik technologii żywności
- Opis
-
Kto powinien wybrać ten zawód?
Osoby, które:
- interesują się wyrobami cukierniczymi, słodyczami i procesami ich tworzenia;
- zainteresowane są pracą w usługach w branży cukierniczej;
- chcą poznać techniki przygotowywania produktów cukierniczych od surowców do gotowego produktu;
- pragną zgłębić tajniki posługiwania się maszynami, narzędziami i urządzeniami w zawodzie cukiernika.
Jakie można zdobyć umiejętności?
- organizowania i nadzorowania procesu wytwarzania produktów żywnościowych,
- opracowywania nowych receptur, instrukcji technologicznych , norm produktów spożywczych,
- zajmowania się świadczeniem pomocy związanej z badaniami w zakresie nowoczesnych technik i technologii,
- kontrolowania jakości surowców i gotowych produktów,
- uczestniczenia w badaniach i próbach przy wdrażaniu na rynek nowych artykułów spożywczych,
- kierowania zespołem ludzi i prowadzenia negocjacji.
Kwalifikacje:
SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych,
SPC.07 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.
Języki obce:
Język angielski, Język niemiecki