- Nazwa oddziału
-
1 Technik żywienia i usług gastronomicznych z elementami dietetyki
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , drugi język obcy nowożytny , muzyka , plastyka , historia , wiedza o społeczeństwie , biologia , geografia , chemia , fizyka , informatyka , technika , wychowanie fizyczne , edukacja dla bezpieczeństwa (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)
- Przedmioty rozszerzone
-
- język polski
- wiedza o społeczeństwie
- historia
- matematyka
- geografia
- biologia
- język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Kto powinien wybrać ten zawód?
Osoby, które:
- zainteresowane są pracą w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą,
- są kreatywne i pomysłowe,
- posiadają zmysł artystyczno-estetyczny,
- cenią zdrową kuchnię
- interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu,
- lubią pracę w zespole.
Jakie można zdobyć umiejętności?
- sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i ich estetycznego podania,
- prawidłowego obsługiwania konsumenta,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
- projektowania i aranżowania wnętrz sal konsumpcyjnych,
- układania menu codziennego i na przyjęcia okolicznościowe
- organizowania kompleksowej obsługi przyjęć organizowanych w zakładach gastronomicznych oraz imprez w warunkach nietypowych np. catering.
Kwalifikacje:
HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Języki obce:
Język francuski, Język angielski