- Nazwa oddziału
-
Technikum kształcące w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- biologia
- Przedmioty rozszerzone
-
- chemia
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Technikum kształcące w zawodzie technik żywienia
i usług gastronomicznychInnowacja: Monoporcje
Na tym kierunku nauczysz się sztuki kulinarnej różnych narodów, poznasz nowoczesne techniki kulinarne np. kuchni molekularnej
oraz nowoczesne urządzenia gastronomiczne.
Poznasz, w jaki sposób dokonać oceny żywności, jakie są przyczyny i skutki niedoboru i nadmiaru witamin oraz rodzaje diet. Nauczysz się obliczać wartość odżywczą i energetyczną posiłków.
Dowiesz się, jak założyć swoją działalność, jak ją zareklamować, gdzie zarejestrować oraz jak otrzymać dofinansowanie na otwarcie własnej działalności.
W tym roku wprowadzamy nowa innowację „monoporcje”, czyli mini desery, które jeszcze kilka lat temu były nowością na rynku cukierniczym,
a dziś to jeden z najsilniejszych trendów.
Monoporcja to elegancki deser indywidualny „na jeden kęs”, dlatego jest estetyczny. W małej formie ciasta możemy zamknąć dowolne smaki
i tekstury. Wyglądają bardzo elegancko i ekskluzywnie. Zachęcają nas smakiem i kuszą wyglądem. Słodka rozkosz, która przyciągną piękną formą, kolorem i dekoracjami, to najwyższa cukiernicza półka, której wykonanie wymaga znajomości wielu technik cukierniczych, umiejętności łączenia smaków i wyobraźni.
Zajęcia praktyczne odbywają się w restauracjach oraz doskonale wyposażonej w profesjonalny sprzęt szkolnej pracowni gastronomicznej.
Będziesz przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:
1) w zakresie kwalifikacji: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
2) w zakresie kwalifikacji: HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Po ukończeniu szkoły możesz pracować:
w restauracjach, restauracjach hotelowych, pubach a także w zakładach gastronomicznych zamkniętych, jak stołówki, sanatoria;
w firmach zajmujących się cateringiem i obsługą gastronomiczną imprez okolicznościowych;
jako manager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych;
jako organizator imprez okolicznościowych lub jako doradca w zakresie prawidłowego żywienia;
przy kontroli jakości żywności.
Dla uczniów mających problem z dojazdem, szkoła udostępnia przyszkolny internat lub możliwość zorganizowania dojazdu
z prywatnym przewoźnikiem.