- Nazwa oddziału
-
TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- chemia
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
- chemia
- język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
W TECHNIKUM ŻYWIENIA NAUCZYSZ SIĘ:
- sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
- przechowywania i magazynowania artykułów spożywczych,
- oceniania jakości żywności,
- ekspedycji potraw i napojów oraz obsługi klienta
- planowania, organizowania i realizacji usług gastronomicznych,
- prawidłowego układania jadłospisów
- funkcjonalnej i estetycznej aranżacji stołów Będziesz miał możliwość uczestnictwa w profesjonalnych kursach: kelnerskim, baristycznym, carvingowym, barmańskim.
TWOJA PRZYSZŁA KARIERA ZAWODOWA :- szef kuchni
- mistrz sztuki kulinarnej
- manager zakładu gastronomicznego lub manager gastronomii hotelowej
- organizator imprez okolicznościowych
- osobisty dietetyk i doradca w zakresie prawidłowego żywienia
- organizator usług cateringowych
- pracownik instytucji zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności i żywieniu
- pracownik w zakresie gastronomii ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej
- własna działalność gastronomiczna lub cukiernicza