- Nazwa oddziału
- 
                TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH 
- Cykl kształcenia
- 
                        5 
- Języki obce
- 
    
- Przedmioty punktowane
- 
                            obowiązkowe - język polski
- matematyka
 dodatkowe - chemia
 - język obcy nowożytny
 
- Przedmioty rozszerzone
- 
                        - chemia
- język angielski
 
- Zawody
- 
                            Technik żywienia i usług gastronomicznych 
- Opis
- 
                    W TECHNIKUM ŻYWIENIA NAUCZYSZ SIĘ:- sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
- przechowywania i magazynowania artykułów spożywczych,
- oceniania jakości żywności,
- ekspedycji potraw i napojów oraz obsługi klienta
- planowania, organizowania i realizacji usług gastronomicznych,
- prawidłowego układania jadłospisów
- funkcjonalnej i estetycznej aranżacji stołów Będziesz miał możliwość uczestnictwa w profesjonalnych kursach: kelnerskim, baristycznym, carvingowym, barmańskim.
 TWOJA PRZYSZŁA KARIERA ZAWODOWA :- szef kuchni
- mistrz sztuki kulinarnej
- manager zakładu gastronomicznego lub manager gastronomii hotelowej
- organizator imprez okolicznościowych
- osobisty dietetyk i doradca w zakresie prawidłowego żywienia
- organizator usług cateringowych
- pracownik instytucji zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności i żywieniu
- pracownik w zakresie gastronomii ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej
- własna działalność gastronomiczna lub cukiernicza