- Nazwa oddziału
 - 
                
technik żywienia i usług gastronomicznych
 - Cykl kształcenia
 - 
                        
5
 - Języki obce
 - 

                     - Przedmioty punktowane
 - 
                            
obowiązkowe
- język polski
 - matematyka
 
dodatkowe
- język obcy nowożytny , drugi język obcy nowożytny (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
 
- biologia , chemia (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
 
 - Przedmioty rozszerzone
 - 
                        
- matematyka
 
 - Zawody
 - 
                            
Technik żywienia i usług gastronomicznych
 - Opis
 - 
                    
Czy wiesz dlaczego warto wybrać kierunek gastronomiczny w naszej szkole?
Otrzymasz solidne przygotowanie do pracy na stanowiskach:
- technik żywienia – kierujący placówkami żywienia zbiorowego (stołówki szkolne, przedszkolne, sanatoryjne, szpitalne itp.),
- zaopatrzeniowiec restauracji, barów,
- kelner – obsługujący gości w restauracji,
- barman – podający i wykonujący napoje przy barze,
- kucharz i pomoc kuchenna w różnego rodzaju stołówkach i restauracjach,
- samodzielnego przedsiębiorcy – własna działalność gospodarcza w gastronomii (catering, domy weselne, agroturystyka itp.),
Absolwenci tego kierunku są poszukiwanymi pracownikami zarówno w kraju jak i za granicą.
Dzięki kursom skierowanym do uczniów naszej szkoły możesz zdobyć dodatkowe kwalifikacje w zakresie umiejętności barmańskich, baristycznych, cukierniczych i dekorowania potraw.
Nauka trwa 5 lat i kończy się egzaminem zawodowym do którego przygotowujemy się od pierwszej klasy co pozwala nam uzyskać wysoką zdawalność.
Wiodącymi przedmiotami na tym kierunku są: technologia gastronomiczna, podstawy żywienia człowieka oraz obsługa konsumenta.
Zajęcia praktyczne realizowane są w pracowni warsztatowej oraz na stołówce szkolnej.
Urozmaiceniem naszej nauki są zajęcia pozalekcyjne i udział w uroczystościach na które przygotowujemy oprawę kulinarną.