Busko-Zdrój
Technikum
Technikum Nr 2 - technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 technik żywienia i usług gastronomicznych

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny ,  drugi język obcy nowożytny (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
  • biologia ,  chemia (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)

Przedmioty rozszerzone
  • matematyka
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis


Czy wiesz dlaczego warto wybrać kierunek gastronomiczny w naszej szkole?

 

Otrzymasz solidne przygotowanie do pracy na stanowiskach:

 - technik żywienia – kierujący placówkami żywienia zbiorowego (stołówki szkolne, przedszkolne, sanatoryjne, szpitalne itp.),

 - zaopatrzeniowiec restauracji, barów,

 - kelner – obsługujący gości w restauracji,

 - barman – podający i wykonujący napoje przy barze,

 - kucharz i pomoc kuchenna w różnego rodzaju stołówkach i restauracjach,

 - samodzielnego przedsiębiorcy – własna działalność gospodarcza w gastronomii (catering, domy weselne, agroturystyka itp.),

 

            Absolwenci tego kierunku są poszukiwanymi pracownikami zarówno w kraju jak i za granicą.

Dzięki kursom skierowanym do uczniów naszej szkoły możesz zdobyć dodatkowe kwalifikacje w zakresie umiejętności barmańskich, baristycznych, cukierniczych i dekorowania potraw.

 Nauka trwa 5 lat i kończy się egzaminem zawodowym do którego przygotowujemy się od pierwszej klasy co pozwala nam uzyskać wysoką zdawalność.

Wiodącymi przedmiotami na tym kierunku są: technologia gastronomiczna, podstawy żywienia człowieka oraz obsługa konsumenta.

 Zajęcia praktyczne realizowane są w pracowni warsztatowej oraz na stołówce szkolnej.

 Urozmaiceniem naszej nauki są zajęcia pozalekcyjne i udział w uroczystościach na które przygotowujemy oprawę kulinarną.