- Nazwa oddziału
-
technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , drugi język obcy nowożytny (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
- biologia , chemia (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
- Przedmioty rozszerzone
-
- matematyka
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Czy wiesz dlaczego warto wybrać kierunek gastronomiczny w naszej szkole?
Otrzymasz solidne przygotowanie do pracy na stanowiskach:
- technik żywienia – kierujący placówkami żywienia zbiorowego (stołówki szkolne, przedszkolne, sanatoryjne, szpitalne itp.),
- zaopatrzeniowiec restauracji, barów,
- kelner – obsługujący gości w restauracji,
- barman – podający i wykonujący napoje przy barze,
- kucharz i pomoc kuchenna w różnego rodzaju stołówkach i restauracjach,
- samodzielnego przedsiębiorcy – własna działalność gospodarcza w gastronomii (catering, domy weselne, agroturystyka itp.),
Absolwenci tego kierunku są poszukiwanymi pracownikami zarówno w kraju jak i za granicą.
Dzięki kursom skierowanym do uczniów naszej szkoły możesz zdobyć dodatkowe kwalifikacje w zakresie umiejętności barmańskich, baristycznych, cukierniczych i dekorowania potraw.
Nauka trwa 5 lat i kończy się egzaminem zawodowym do którego przygotowujemy się od pierwszej klasy co pozwala nam uzyskać wysoką zdawalność.
Wiodącymi przedmiotami na tym kierunku są: technologia gastronomiczna, podstawy żywienia człowieka oraz obsługa konsumenta.
Zajęcia praktyczne realizowane są w pracowni warsztatowej oraz na stołówce szkolnej.
Urozmaiceniem naszej nauki są zajęcia pozalekcyjne i udział w uroczystościach na które przygotowujemy oprawę kulinarną.