- Nazwa oddziału
-
I TŻiUG
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- chemia
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych - 343404Dlaczego warto wybrać ten zawód?Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny zawód dla osób chcących realizować swoje pasje kulinarne i poznawać tajniki sztuki kulinarnej oraz chcących zdobyć dobrze płatny i poszukiwany na rynku pracy zawód.Kto powinien wybrać ten zawód?Zawód technik żywienia i usług gastronomicznych powinny wybrać osoby, które są:- zainteresowane pracą w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą,- kreatywne i operatywne w działaniu,- interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu,- mają wyobraźnię i zmysł estetyczny,- chcą awansować i rozwijać się,- lubią pracować w zespole.Czego uczy się technik żywienia i usług gastronomicznych?W trakcie nauki nauczysz się praktycznych umiejętności zawodowych:- przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów,- stosowania receptur gastronomicznych,- układania i oceny jadłospisów,- organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,- stosowania technik nakrywania stołu,- współpracy w zespole,- obsługi specjalistycznych programów komputerowych,- planowania i kalkulowania kosztów produkcji,- wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw,- przechowywania i utrwalania żywności,- języka obcego zawodowego.Jakie kwalifikacje uzyskuje uczeń kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych?HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dańHGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych