- Nazwa oddziału
 - 
                
I g technik żywienia i usług gastronomicznych
 - Cykl kształcenia
 - 
                        
5
 - Języki obce
 - 


                     - Przedmioty punktowane
 - 
                            
obowiązkowe
- język polski
 - matematyka
 
dodatkowe
- język obcy nowożytny
 
- biologia
 
 - Przedmioty rozszerzone
 - 
                        
- biologia
 - język angielski
 
 - Zawody
 - 
                            
Technik żywienia i usług gastronomicznych
 - Opis
 - 
                    
Technik żywienia i usług gastronomicznych jest zawodem związanym z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia. Uczniowie uczą się urządzać zakłady gastronomiczne, gospodarstwo domowe, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta.
Technik żywienia i usług gastronomicznych potrafi:
- sporządzać receptury i kalkulację potraw i napojów;
 - stosować sprzęt i aparaturę kontrolno-pomiarową oraz urządzenia do przechowywania żywności w zakładzie gastronomicznym;
 - kontrolować procesy w produkcji gastronomicznej i je dokumentować;
 - planować produkcję gastronomiczną i obliczać zapotrzebowanie na surowce i półprodukty;
 - sporządzać rozliczenia finansowe produkcji i sprzedaży usług gastronomicznych i cateringowych;
 - sporządzać karty menu z uwzględnieniem informacji dotyczących wartości odżywczej potraw, alergenów i cen;
 - zastosować i oceniać działania związane z promocją usług gastronomicznych i cateringowych;
 - stosować w pracy zasady kultury i etyki oraz komunikacji interpersonalnej.
 
Absolwent szkoły może znaleźć zatrudnienie we wszystkich typach zakładów gastronomicznych: restauracjach, barach, kawiarniach, stołówkach, domach opieki, itp. oraz prowadzić własną działalność gospodarczą.