- Nazwa oddziału
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- geografia
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
matematyka
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Opis kierunku:
Technik żywienia i usług gastronomicznych ocenia jakość żywności, układa diety, umiejętnie sporządza potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta, organizuje przyjęcia, aranżuje wnętrza sal konsumpcyjnych.
Przykładowe miejsca pracy:
zakłady żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.),
instytucje zajmujące się obrotem żywnością,
służba zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale),
placówki prowadzące żywienie zbiorowe (internaty, akademiki, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.).
własna działalność gospodarcza w zakresie usług
gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki, itp.Zdobywane kwalifikacje:
Przygotowanie i wydawanie dań
Organizacja żywienia i usług gastronomicznychPraktyki:
8 tygodni (2 razy po 4 tygodnie)