- Nazwa oddziału
-
kucharz
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- biologia
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
Kucharz
Kwalifikacja w zawodzie
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Nauka trwa 3 lata. W jej trakcie odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych, takich jak: zasady żywienia, technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych, organizacja bezpieczeństwo i higiena pracy.
Kucharz jest osobą zajmującą się przygotowywaniem potraw pochodzących
z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych potrzeb i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również zasad serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.
Poza samym przygotowywaniem dań, do kucharza należy podanie ich w jak najbardziej atrakcyjnej i wyszukanej formie.