- Nazwa oddziału
-
technik hotelarstwa
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- geografia
- język obcy nowożytny
- Zawody
-
Technik hotelarstwa
- Opis
-
OFERUJEMY ATRAKCYJNE PRAKTYKI ZAGRANICZNE!!!
Innowacja: manager obiektu wellness and spa, manager gastronomii
- Współpracujemy z Państwową Wyższą Szkołą Zawodową w Sulechowie oraz Uniwersytetem Zielonogórskim.
- Odwiedzamy hotele i inne obiekty hotelarskie z regionu i nie tylko.
- Korzystamy z pracowni hotelarskich (recepcja, jednostka mieszkalna).
- Organizujemy praktyki zawodowe w kraju i za granicą.
- Aktywnie uczestniczymy i odnosimy sukcesy w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy Hotelarskiej.
Opis zawodu:
- planuje, oferuje, koordynuje oraz wykonuje usługi hotelarskie;
- ustala zestaw oferowanych usług hotelarskich oraz sposób ich świadczenia;
- obsługuje i organizuje przyjęcia, konferencje, kongresy, targi, zjazdy, bankiety;
- kompleksowo obsługuje gości hotelowych oraz organizuje usługi turystyczne, rekreacyjno-sportowe i gastronomiczne;
- organizuje bazę noclegową;
- ewidencjonuje i rozlicza gości;
- prowadzi korespondencję;
- nadzoruje utrzymanie porządku i czystości w hotelu.
Przykładowe miejsca pracy:
- hotele, motele, pensjonaty;
- domy wycieczkowe;
- ośrodki wypoczynkowe;
- uzdrowiska;
- zajazdy;
- Schroniska.
Technik hotelarstwa może samodzielnie prowadzić małą firmę.