- Nazwa oddziału
- 
                Technik żywienia i usług gastronomicznych 
- Cykl kształcenia
- 
                        5 
- Języki obce
- 
   
- Przedmioty punktowane
- 
                            obowiązkowe - język polski
- matematyka
 dodatkowe - geografia
 - język obcy nowożytny
 
- Przedmioty rozszerzone
- 
                        - matematyka
 
- Zawody
- 
                            Technik żywienia i usług gastronomicznych 
- Opis
- 
                    Opis kierunku:Technik żywienia i usług gastronomicznych ocenia jakość żywności, układa diety, umiejętnie sporządza potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta, organizuje przyjęcia, aranżuje wnętrza sal konsumpcyjnych. Przykładowe miejsca pracy: zakłady żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.), 
 instytucje zajmujące się obrotem żywnością,
 służba zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale),
 placówki prowadzące żywienie zbiorowe (internaty, akademiki, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.).
 własna działalność gospodarcza w zakresie usług
 gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki, itp.Zdobywane kwalifikacje: Przygotowanie i wydawanie dań 
 Organizacja żywienia i usług gastronomicznychPraktyki: 8 tygodni (2 razy po 4 tygodnie)