- Nazwa oddziału
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- informatyka
- Przedmioty rozszerzone
-
- matematyka
- język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Technik żywienia i usług gastronomicznych kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny. Uczniowie uczą się urządzać zakłady gastronomiczne, gospodarstwo domowe, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznes planu.
Absolwent może znaleźć zatrudnienie we wszystkich typach zakładów gastronomicznych: restauracjach, barach, kawiarniach, stołówkach, domach opieki, itp. oraz prowadzić własną działalność gospodarczą. Absolwent potrafi przygotować oferty, organizować promocję i reklamę, aktywnie poszukiwać zatrudnienia na rynku pracy. Technikum daje możliwość zdobycia zawodu, a jednocześnie przygotowuje do dalszego kształcenia.Absolwent technikum kucharskiego ma możliwość otworzenia własnej firmy świadczącej usługi gastronomiczne, może podjąć pracę w wysokiej klasy zakładach gastronomicznych sieci otwartej i zamkniętej, zakładach przemysłowej produkcji potraw lub w placówkach świadczących usługi żywienia.