Września
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia nr 2 - CU
Nazwa oddziału

 CU

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • geografia

Zawody

 Cukiernik

Opis

Do tego oddziału zapisujemy uczniów chcących uczyć się w zawodzie cukiernik.

Kandydat musi znaleźć zakład pracy, w którym będzie odbywał zajęcia praktyczne.

Lista zakładów pracy i więcej informacji na temat popularnych zawodów w ZSZ nr 2 znajdziesz pod linkiem:

ZSZ2 | Informator zawodowy (wrzesnia.pl)

Nauka trwa 3 lata. W pierwszej klasie trzy dni w tygodniu chodzisz do szkoły, a dwa do zakładu pracy.

Cukierniku, w szkole będziesz się uczył następujących przedmiotów zawodowych:

  • bezpieczeństwo i higiena pracy,
  • podstawy żywienia człowieka,
  • wyposażenie zakładów cukierniczych,
  • technologie produkcji cukierniczej,
  • język obcy zawodowy.

Część zajęć zawodowych może być realizowana  w pracowni gastronomicznej.

Nauka kończy się egzaminem zawodowym w kwalifikacji SPC.01: Produkcja wyrobów cukierniczych.

Cukiernik wykonuje czynności produkcyjno-technologiczne związane ze sporządzaniem półproduktów i wyrobów cukierniczych oraz ich dekorowaniem. Powinien być przygotowany do bezpiecznego użytkowania maszyn i urządzeń w toku produkcji oraz prowadzenia racjonalnej gospodarki magazynowej surowców, półproduktów cukierniczych i wyrobów gotowych. Wymaganiami pracodawców wobec absolwentów są też: posługiwanie się specjalistycznymi programami komputerowymi, językiem obcym zawodowym oraz wdrażanie postępu technicznego i technologicznego przy wykorzystaniu dostępnych źródeł informacji zawodowej. W zawodzie cukiernik szczególnie ważna jest precyzyjność i sprawność sensomotoryczna (zmysł smaku, wrażliwość węchowa i czucie dotykowe), które są niezbędne przy ocenie organoleptycznej produkowanych wyrobów. Miejscem pracy absolwenta w zawodzie cukiernik są zarówno zakłady przemysłowe, jak i rzemieślnicze wytwarzające wyroby cukiernicze, tj. ciasta, pieczywo cukiernicze, wyroby okolicznościowe, regionalne, specjalne, np. dietetyczne. Cukiernik może zajmować się sporządzaniem ciast i monoporcji w działach cukierniczych restauracji, punktów gastronomicznych i obiektów hotelarskich. Zdobyta w toku nauki wiedza i umiejętności branżowe zapewnią też pracę cukiernikowi przy obsłudze specjalistycznych linii produkcyjnych w przemysłowej produkcji m.in. wyrobów czekoladowych i lodów. Kreatywność, odpowiedzialność, umiejętność współpracy w zespole oraz ustawiczna aktualizacja wiedzy zawodowej na temat nowych trendów w procesach produkcji i dekorowania wyrobów cukierniczych podniosą atrakcyjność absolwentów dla pracodawców na wymagającym rynku pracy.