- Nazwa oddziału
-
I TKJ
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- chemia
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia
- chemia
- Zawody
-
Technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności
- Opis
-
Technik Kontroli Jakości i Bezpieczeństwa Żywności
Absolwent w zawodzie technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych (w zakresie kwalifikacji SPC.XX. Produkcja i dystrybucja wyrobów spożywczych i SPC.YY. Badanie jakości i zapewnienie bezpieczeństwa żywności):
- planowania produkcji wyrobów spożywczych zgodnie z dokumentacją techniczno-technologiczną,
- monitorowania procesu produkcji wyrobów spożywczych z zastosowaniem systemów zapewnienia jakości,
- przygotowania zakładu do wdrożenia systemów zarządzania jakością oraz do audytu, opracowania projektów dokumentacji systemów jakości i jej nadzorowania,
- wykonywania badań analitycznych surowców, półproduktów, produktów i materiałów pomocniczych w przetwórstwie spożywczym,
- kontrolowania warunków przechowywania i transportu surowców oraz wyrobów spożywczych.
Przedmioty zawodowe na tym kierunku to: Podstawy techniki w przetwórstwie spożywczym, Język angielski w kontroli jakości, Przygotowanie do wytwarzania wyrobów spożywczych, Podstawy mikrobiologii żywności, Technologia produkcji wyrobów spożywczych, Prowadzenie działalności gospodarczej w przetwórstwie spożywczym, Kontrolowanie jakości żywności, Zarządzanie bezpieczeństwem żywności, Obsługa informatyczna w zarządzaniu bezpieczeństwem żywności, Produkcja i dystrybucja wyrobów spożywczych, Kontrola produkcji wyrobów spożywczych.
W trakcie nauki uczniowie realizują 8-tygodniowe praktyki zawodowe w sanepidzie, laboratoriach, w stacjach wodociągowych, zakładach produkcyjnych, hurtowniach i magazynach.
Kształcenie praktyczne odbywać się będzie w szkolnych laboratoriach: mikrobiologicznym i analizy żywności oraz w nowoczesnej hali produkcji spożywczej w Powiatowym Centrum Edukacji Zawodowej we Wrześni. Kwalifikacje zawodowe nabyte w procesie kształcenia umożliwią absolwentowi: prowadzenie działalności gospodarczej, podejmowanie pracy w laboratoriach zakładowych, referencyjnych, badawczych, jako pracownik ds. nadzorowania jakości i bezpieczeństwa żywności, osoba odpowiedzialna za organizowanie i nadzorowanie produkcji, wdrażanie i nadzorowanie systemu HACCP w zakładach produkujących żywność, w hurtowniach, centrach dystrybucji, firmach specjalizujących się w handlu żywnością, w stacjach sanitarno-epidemiologicznych. Ponadto po ukończeniu specjalistycznych kursów można zostać specjalistą ds. jakości oraz audytorem wewnętrznym systemu HACCP.