- Nazwa oddziału
-
I TŻUG a
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- chemia
- Przedmioty rozszerzone
-
biologia
chemia
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Program nauczania obejmuje pełen zakres przedmiotów ogólnokształcących oraz przedmioty żywieniowe. Absolwent w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
2) sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
3) planowania i oceny żywienia;
4) organizowania produkcji gastronomicznej;
5) planowania i realizacji usług gastronomicznych.
W klasie żywienia i usług gastronomicznych na poziomie rozszerzonym będą nauczane następujące przedmioty: biologia, chemia. Szkoła posiada bardzo dobrze wyposażoną bazę kształcenia zawodowego: laboratoria mikrobiologii i analizy środków spożywczych, pracownię żywieniową oraz obsługi konsumenta. Absolwent tego kierunku może kontynuować naukę na wydziałach technologii żywności Uniwersytetów Przyrodniczych oraz wielu innych kierunkach przyrodniczych. Kwalifikacje zawodowe, nabyte w procesie kształcenia, umożliwią absolwentowi podejmowanie pracy między innymi w zakładach gastronomicznych otwartych i zamkniętych, gospodarstwach agroturystycznych, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, organizacjach ochrony konsumenta, samodzielne prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie usług hotelarsko-gastronomicznych.