Września
Technikum
Technikum nr 2 - I TKJ
Nazwa oddziału

 I TKJ

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • biologia
  • chemia

Przedmioty rozszerzone
  • biologia
  • chemia
Zawody

 Technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności

Opis

Technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności

 

Czas nauki: 5 lat

 

Praktyka zawodowa: 280 godzin, z tego w III klasie 140 godzin i w IV klasie 140 godzin.

 

Specjalista w zakresie:

planowania produkcji wyrobów spożywczych zgodnie z dokumentacją techniczno-technologiczną;

- monitorowania procesu produkcji wyrobów spożywczych z zastosowaniem systemów zapewnienia jakości;

- przygotowania zakładu do wdrożenia systemów zarządzania jakością oraz do audytu, opracowania projektów dokumentacji systemów jakości i jej nadzorowania;

- wykonywania badań analitycznych surowców, półproduktów, produktów i materiałów pomocniczych w przetwórstwie spożywczym;

- kontrolowania warunków przechowywania i transportu surowców oraz wyrobów spożywczych,

- specjalista ds. jakości oraz audytor wewnętrzny systemu HACCP.

 

 Predyspozycje kandydata:

- do pracy laboratoryjnej,

- rzetelność i dokładność.

 

Kwalifikacje:

SPC.X1. Produkcja i dystrybucja wyrobów spożywczych

SPC.Y1. Badanie jakości i zapewnienie bezpieczeństwa żywności

 

Przedmioty zawodowe:

Przygotowanie do wytwarzania wyrobów spożywczych – zapoznasz się z prawem żywnościowym i systemami zapewnienia jakości zdrowotnej żywności. Będziesz rozróżniać składniki, dodatki, opakowania do żywności. Określisz wartość odżywczą żywności i poznasz zasady magazynowania, dystrybucji, transportu. Poznasz zagrożenia dla środowiska ze strony przemysłu przetwórstwa spożywczego i sposoby ich eliminowania.

Podstawy mikrobiologii żywności – poznasz zasady pracy w laboratorium, metody badań mikrobiologicznych, rodzaje drobnoustrojów i ich rolę w produkcji wyrobów spożywczych. Będziesz umiał określać źródła zakażeń żywności i sposoby zapobiegania tym zagrożeniom.

Podstawy techniki w przemyśle spożywczym – poznasz zasady BHP i ppoż obowiązujące podczas produkcji żywności oraz zagadnienia związane z higieną i kontrolą pracy. Dowiesz się jakie są obowiązki pracodawcy i pracownika. Nauczysz się rozróżniać elementy maszyn i urządzeń, sprzęt kontrolno-pomiarowy oraz środki transportu stosowane w przemyśle spożywczym.

Technologia produkcji wyrobów spożywczych –  nauczysz się organizować procesy produkcji poszczególnych wyrobów spożywczych w oparciu o dokumentację technologiczną i normy,  a w szczególności dobierać surowce, dodatki i materiały, maszyny, urządzenia stosując różne metody utrwalania żywności. Poznasz zasady produkcji żywności ekologicznej.

Kontrolowanie jakości żywności – będziesz przygotowywać odczynniki do badań laboratoryjnych, posługiwać się sprzętem i aparaturą laboratoryjną, przeprowadzać samodzielnie badania organoleptyczne, fizykochemiczne instrumentalne i mikrobiologiczne żywności oraz interpretować wyniki badań.

Zarządzanie bezpieczeństwem żywności – nauczysz się analizować zagrożenia jakości zdrowotnej żywności, charakteryzować systemy bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, rozróżniać dokumenty systemów zapewnienia jakości, projektować dokumentację HACCP, monitorować proces technologiczny zgodnie z procedurami bezpieczeństwa żywności, określać działania korygujące w przypadku zaistniałych niezgodności.

Obsługa informatyczna w zarządzaniu bezpieczeństwem żywności –  będziesz  sporządzać dokumentację technologiczną, techniczną i laboratoryjną, dokumentację HACCP korzystając z różnych programów komputerowych edycyjnych, graficznych.

Podstawy działalności gospodarczej w przetwórstwie spożywczym – nabędziesz umiejętności planowania i zarządzania własnym przedsiębiorstwem. Poznasz organizację pracy zakładów przetwórstwa spożywczego oraz prawa i obowiązki pracownika i pracodawcy. Nauczysz się prowadzić przedsiębiorstwo oraz sporządzać dokumentację biurową, finansową i podatkową.

Język obcy zawodowy – nauczysz się przetwarzać informacje w języku obcym ustnie i pisemnie w typowych sytuacjach związanych z wykonywaniem czynności zawodowych oraz korzystać z dokumentacji techniczno-technologicznej, laboratoryjnej sporządzonej w języku obcym.

Zajęcia praktyczne i praktyki zawodowe –  nauczysz się w warunkach rzeczywistych organizacji pracy zakładów przetwórstwa spożywczego, magazynów i laboratoriów badania jakości żywności zgodnie z wymaganiami ergonomii, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska. Będziesz prowadzić produkcję wyrobów spożywczych, monitorować proces produkcji, wykonywać badania analityczne  oraz kontrolować warunki przechowywania i transportu surowców, wyrobów spożywczych. Nauczysz się współpracować z innymi uczestnikami procesu pracy.

 

Praca po ukończeniu szkoły:

- w laboratoriach zakładowych, referencyjnych, badawczych,

- jako pracownik ds. nadzorowania jakości i bezpieczeństwa żywności,

- specjalista ds. organizowania i nadzorowania produkcji, wdrażania i nadzorowania systemu HACCP w zakładach produkujących żywność,

- w hurtowniach, centrach dystrybucji, firmach specjalizujących się w handlu żywnością,

- w stacjach sanitarno-epidemiologicznych, 

- kwalifikacje zawodowe nabyte w procesie kształcenia umożliwią absolwentowi prowadzenie własnej działalności gospodarczej.

 

Absolwent tego kierunku może kontynuować naukę na uczelniach wyższych na kierunkach przyrodniczych.

 

Kształcenie praktyczne odbywa się  w szkolnych laboratoriach: mikrobiologicznym i analizy żywności oraz w nowoczesnej hali produkcji spożywczej w Powiatowym Centrum Edukacji Zawodowej we Wrześni.