- Nazwa oddziału
- 
                I TKJ 
- Cykl kształcenia
- 
                        5 
- Języki obce
- 
   
- Przedmioty punktowane
- 
                            obowiązkowe - język polski
- matematyka
 dodatkowe - biologia
 - chemia
 
- Przedmioty rozszerzone
- 
                        - biologia
- chemia
 
- Zawody
- 
                            Technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności 
- Opis
- 
                    Technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności Czas nauki: 5 lat Praktyka zawodowa: 280 godzin, z tego w III klasie 140 godzin i w IV klasie 140 godzin. Specjalista w zakresie: - planowania produkcji wyrobów spożywczych zgodnie z dokumentacją techniczno-technologiczną; - monitorowania procesu produkcji wyrobów spożywczych z zastosowaniem systemów zapewnienia jakości; - przygotowania zakładu do wdrożenia systemów zarządzania jakością oraz do audytu, opracowania projektów dokumentacji systemów jakości i jej nadzorowania; - wykonywania badań analitycznych surowców, półproduktów, produktów i materiałów pomocniczych w przetwórstwie spożywczym; - kontrolowania warunków przechowywania i transportu surowców oraz wyrobów spożywczych, - specjalista ds. jakości oraz audytor wewnętrzny systemu HACCP. Predyspozycje kandydata: - do pracy laboratoryjnej, - rzetelność i dokładność. Kwalifikacje: SPC.X1. Produkcja i dystrybucja wyrobów spożywczych SPC.Y1. Badanie jakości i zapewnienie bezpieczeństwa żywności Przedmioty zawodowe: Przygotowanie do wytwarzania wyrobów spożywczych – zapoznasz się z prawem żywnościowym i systemami zapewnienia jakości zdrowotnej żywności. Będziesz rozróżniać składniki, dodatki, opakowania do żywności. Określisz wartość odżywczą żywności i poznasz zasady magazynowania, dystrybucji, transportu. Poznasz zagrożenia dla środowiska ze strony przemysłu przetwórstwa spożywczego i sposoby ich eliminowania. Podstawy mikrobiologii żywności – poznasz zasady pracy w laboratorium, metody badań mikrobiologicznych, rodzaje drobnoustrojów i ich rolę w produkcji wyrobów spożywczych. Będziesz umiał określać źródła zakażeń żywności i sposoby zapobiegania tym zagrożeniom. Podstawy techniki w przemyśle spożywczym – poznasz zasady BHP i ppoż obowiązujące podczas produkcji żywności oraz zagadnienia związane z higieną i kontrolą pracy. Dowiesz się jakie są obowiązki pracodawcy i pracownika. Nauczysz się rozróżniać elementy maszyn i urządzeń, sprzęt kontrolno-pomiarowy oraz środki transportu stosowane w przemyśle spożywczym. Technologia produkcji wyrobów spożywczych – nauczysz się organizować procesy produkcji poszczególnych wyrobów spożywczych w oparciu o dokumentację technologiczną i normy, a w szczególności dobierać surowce, dodatki i materiały, maszyny, urządzenia stosując różne metody utrwalania żywności. Poznasz zasady produkcji żywności ekologicznej. Kontrolowanie jakości żywności – będziesz przygotowywać odczynniki do badań laboratoryjnych, posługiwać się sprzętem i aparaturą laboratoryjną, przeprowadzać samodzielnie badania organoleptyczne, fizykochemiczne instrumentalne i mikrobiologiczne żywności oraz interpretować wyniki badań. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności – nauczysz się analizować zagrożenia jakości zdrowotnej żywności, charakteryzować systemy bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, rozróżniać dokumenty systemów zapewnienia jakości, projektować dokumentację HACCP, monitorować proces technologiczny zgodnie z procedurami bezpieczeństwa żywności, określać działania korygujące w przypadku zaistniałych niezgodności. Obsługa informatyczna w zarządzaniu bezpieczeństwem żywności – będziesz sporządzać dokumentację technologiczną, techniczną i laboratoryjną, dokumentację HACCP korzystając z różnych programów komputerowych edycyjnych, graficznych. Podstawy działalności gospodarczej w przetwórstwie spożywczym – nabędziesz umiejętności planowania i zarządzania własnym przedsiębiorstwem. Poznasz organizację pracy zakładów przetwórstwa spożywczego oraz prawa i obowiązki pracownika i pracodawcy. Nauczysz się prowadzić przedsiębiorstwo oraz sporządzać dokumentację biurową, finansową i podatkową. Język obcy zawodowy – nauczysz się przetwarzać informacje w języku obcym ustnie i pisemnie w typowych sytuacjach związanych z wykonywaniem czynności zawodowych oraz korzystać z dokumentacji techniczno-technologicznej, laboratoryjnej sporządzonej w języku obcym. Zajęcia praktyczne i praktyki zawodowe – nauczysz się w warunkach rzeczywistych organizacji pracy zakładów przetwórstwa spożywczego, magazynów i laboratoriów badania jakości żywności zgodnie z wymaganiami ergonomii, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska. Będziesz prowadzić produkcję wyrobów spożywczych, monitorować proces produkcji, wykonywać badania analityczne oraz kontrolować warunki przechowywania i transportu surowców, wyrobów spożywczych. Nauczysz się współpracować z innymi uczestnikami procesu pracy. Praca po ukończeniu szkoły: - w laboratoriach zakładowych, referencyjnych, badawczych, - jako pracownik ds. nadzorowania jakości i bezpieczeństwa żywności, - specjalista ds. organizowania i nadzorowania produkcji, wdrażania i nadzorowania systemu HACCP w zakładach produkujących żywność, - w hurtowniach, centrach dystrybucji, firmach specjalizujących się w handlu żywnością, - w stacjach sanitarno-epidemiologicznych, - kwalifikacje zawodowe nabyte w procesie kształcenia umożliwią absolwentowi prowadzenie własnej działalności gospodarczej. Absolwent tego kierunku może kontynuować naukę na uczelniach wyższych na kierunkach przyrodniczych. Kształcenie praktyczne odbywa się w szkolnych laboratoriach: mikrobiologicznym i analizy żywności oraz w nowoczesnej hali produkcji spożywczej w Powiatowym Centrum Edukacji Zawodowej we Wrześni.